Обиљежено 80 година од страдања мјештана села Љесков Дуб

У селу Љесков Дуб данас  је обиљежено 10 година од освештања храма Свих Светих мученика Српских и 80 година од страдања мјештана овог села у Другом свјетском рату. Помен парастос за невино страдале Србе из овог и сусједних села слиужио је епископ ЗХиП  г. Димитрије уз саслужење свештенства Епархије.

Подсјећемо, у Љесковом Дубу је 29. јуна 1943. године на три стратишта на најсвирепији начин побијено 165 људи – мушкараца, дјеце, стараца, жена и трудница, житеља овог села од којих је 18 мјештана околних села који су се у тренутку усташког терора затекли на том мјесту. Страдале су породице Милидраг, Мучибабић и Мићковић.

У само свануће, око 5 часова, блокирано је  село, док су његови житељи још спавали. Домаће усташе и њемачки војници подијелили су се на групе-патроле. Грубо су истјеривали из кућа немоћне старце, жене и поспану дјецу.

Оне који су покушавали да бјеже или нису хтјели да напуштају своја огњишта убијали су, без милости, на лицу мјеста. И оно што леди крв у венама  је да је међу  страдалима  било 62 дјеце млађе од 10 година.

Нису бирана средства ни начин убијања, а 101 лице је затворено у једну кућу и запаљено. Становништо Љесковог Дуба раселило се, после рата па тренутно у овом гатачком не живи ни једна породица.

Храм у Љесковом Дубу посвећен Свим мученицима Српским саграђен је и освештан 2013 године уз благослов владике Григорија. По завршетку литургије владика Димитрије се обратио вјерницима.

У порти храма је обављено ломљење славског колача, а у име домаћина је говорио Милинко Милидраг, а потом се присутнима обратио и начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

Страшан злочин који је почињен над мјештанима Љесковог Дуба преживјела је Радмила Мићковић, рођена Милидраг, која је тада имала пет година. Испричала нам је своју тужну исповијест.

Пригодан програм  уприличен у порти храма надахнуто је водио професор књижевности Алексије Гргур. Опширније у тонском прилогу: