Обиљежено 80 година од злочина у Добрељима

У гатачком селу Добреља, поводом осамдесет година од страдања, јуче је служен помен за тридесет девет мјештана које су убили припадници Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона.

Након парастоса, вијенце на споменик невино пострадалим жртвама положили су представници породица жртава, Општине Гацко и Борачке организације Гацко.

Епископ захумско – херцеговачки Димитрије истакао је у својој бесједи  важност сјећања, покајања и опраштања.

„Преко злочина се не може прећи заборавом – него само праштањем, покајањем и поклоњењем пред братском раном и братском сузом“ – казао је епископ Димитрије.

Представник потомака жртава и један од најзаслужнијих за изградњу споменика у Добрељима Раденко Тодоровић подсјетио је да су тог 4. априла угашене четири куће, да је најмлађа жртва био Обрен Николић, дјечак од дванаест година, а међу онима који су тог јутра мучки убијени било је седам солунских добровољаца и два учесника Невесињске пушке. Тодоровић се захвалио свима онима који су помогли изградњу споменика у Добрељима, као и Милошу Мандићу и Стевану Бјелогрлићу, двојици чланова гатачког СУБНОР-а који су подигли свој глас против рушења споменика, два дана уочи његовог освештања 7. октобра 1990.

О крвавој зими и прољећу 1942. године, тадашњем стању у Херцеговини, као и о ширем историјском контексту ових догађаја говорио је историчар Милан Никчевић.

„Априлских дана 1942. одјекивала је по гатачким селима команда „Смрт!“, а нека данас буду од Господа услишене наше молитве за живот и Добрељима, и Казанцима, и Галешини, и Пустом Пољу, и Гареви, и Дражљеву, и Браићевићима, и Улињу, и свим нашим селима и градовима“ – истакао је Никчевић.

Јучерашњем помену у Добрељима присуствовали су и ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко, на челу са професорицом Анђелином Никчевић и директором Александром Пуровићем.

Историјски час са споменика у Добрељима, као и бесједе владике Димитрија и Раденка Тодоровића можете послушати у нашем програму данас од 13 часова.