Održan okrugli sto „Verske zajednice o prevenciji nasilja nad ženama“

„Crkve i verske zajednice o prevenciji nasilja nad ženama“ bila je tema o kojoj se razgovaralo na okruglom stolu koji je u Gacku juče organizovao Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma“.

Kampanja je počela 25. novembra- na Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završiće se 10. decembra, na dan ljudskih prava, rekla je Zana Muminović u ime organizatora i dodala da poslednjih godina rade sa verskim zajednica koje imaju veliku ulogu u transformaciji negativnih stavova koje vode ka nasilju.

Domaćin u Gacku je bila Islamska zajednica, a događaju su prisustvovali predstavnici institucija koje se bave ranjivim kategorijama i na neki način su brana nasilju- od vrtića, školskih ustanova, do Centra za socijalni rad.

Predavači su predstavili učenja u hrišćanstvu i islamu kada su u pitanju ženama.

Veroučiteljica Milja Tupanjanin je iz perspektive pravoslavne teologije govorila kako se može prevenirati nasilje u porodici i krenula od Biblije u kojoj nema prostora za opravdanje nasilja.

Ni jedna verska zajednica ne toleriše nasilje u porodici istakla je mr Lejla Mezit koja je govorila o svojim istraživanjima istakavši da prevodi svetih knjiga, koje su pisali uglavnom muškarci, nisu nužno verno preneli poruku Boga.

Nikada u istoriji čovečanstva nismo imali toliko konvencija i zakona o zaštiti ljudskih prava, ali i nikad više kršenja tih istih prava. Da li je licemerje ključna reč koja opisuje današnje društva zapitao se neuropsihijatar Dr Behzad Hadžić koji se u svojoj praksi bavio psihološkom podrškom žrtvama rata i terapeut za osobe koje su preživele traume.

Događaj je još jednom istakao značaj teme za celo društvo. Naglašeno je da nasilje nad ženama nije privatna stvar i da mu se svi zajedno moramo suprotstaviti.

Više u tonskom prilogu: