Одржана Академија у част 100 година средњошколског образовања у Гацку

Академија поводом стогодишњице од оснивања Ниже гимназије у Гацку одржана је синоћ у препуној сали Дома културе у организацији СШЦ-а „Перо Слијепчевић“. Обиљежавање дуге традиције гимназијског образовања почело је химном „Gaudeamus Igitur“.

„Пожелимо вечерас да нове генерације с радошћу спознају оно чега се бивше с носталгијом сјећају“, рекао је директор СШЦ-а Александар Пуровић и поздравио присутне уз пригодан говор о историјату школе.

„Гатачка гимназија је у том времену била симбол обнове. За ових првих 100 година она је постала симбол живота, истрајности, воље да се живи у овом суровом простору“, нагласио је начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

Нижа гимназија у Гацку основана је 1921.године, међу првим у БиХ, када су уписанa 63 ученика, а први директор је био Душан Таминџић, између осталог рекао је професор српског језика и књижевности и члан ОО „Просвјете“ Божо Тепавчевић. Исте године отворене су гимназије у Фочи и Требињу.

Некадашњи директор СШЦ-а Радослав Мучибабић такође је подсјетио на богату историју ове образовне установе, a sа сјетом се гимназијских дана присјетио и садашњи професор Радоица Антуновић. Надахнуто је о школовању и животу уопште говорио и проф.српског језика и књижевности Милош Шуковић, који је радни вијек провео у установи која слави златни јубилеј.

Богат програм припремили су ученици Средњошколског центра. Рецитације су представили и на енглеском и руском језику, а у занимљивој представи сликовито су приказали како је живот у школским клупама гатачке гимназије текао од давних 1921, 1941. до данашњих дана.

Стихове су говорили Јелена Тепавчевић, Огњен Бошковић, Наташа Марковић и Тијана Бејат. У музичком дијелу програма учествовали су средњошколци, чланови хора Музичке школе и црквеног хора Света Јелена Анжујска и професор виолине Божидар Мићић.

Професорица српског језика и књижевности Анђелина Никчевић била је водитељ програма, а сценографија је обогаћена слајдовима на којима се кроз писану ријеч и фотографије могло наслутити како је и изгледао тај сјајни стогодишњи пут гатачког средњошколског образовања.

Академији су присуствовали бивши и садашњи професори, представници Општине и Црквене општине Гацко, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, ученици и бројни грађани. Завршена је извођењем химне карловачких ђака.

Посјетиоци су уживали и у изложби слика коју су поводом јубилеја припремили гимназијалци у холу Дома културе.

У прилогу више…