Одржана јавна расправа о Нацрту стратегије развоја општине Гацко у периоду од 2022. до 2028. године

У сриједу и четвртак одржане су јавне расправе о Нацрту стратегије развоја општине Гацко 2022. до 2028. која би према ријечима савјетника начелника Саше Слијепчевића требала ступити на снагу до краја фебруара уколико добије зелено свјетло локалног парламента.

Стратегија представља анализу цјелокупног стања на подручју општине, од географије до демографије и планове подршке економији, друштвеном сектору и заштити животне средине.

Кључни пројекти који ће се радити 2022, 2023. и 2024. биће доступни на сајту Општине, каже Слијепчевић.

Присутни одборници СНСД-а, СДС-а и Прве СДС, сугерисали су да би у плану за изградњу стамбене зграде за младе брачне парове по повољним условима која се наводи у Стратегији требало направити измјене и умјесто планираних 20 станова ставити 40 стамбених јединица, јер је заинтересованост велика.

Што се тиче водовода у плану је да се ради Студија изводљивости када је у питању изградња нових капацитета и реконструкција постојеће мреже. Радови на спортској дворани за сада ће се базирати на заштити од пропадања објекта који је у изградњи, док се не обезбиједе средства за наставак радова.

На лична примања запослених у органима управе и јавним установама одлази 50 % прихода из општинског буџета тако да за пројекте реализације стратегије недостаје цифра у износу од 700 до 800 хиљада марака. Имајући у виду висину наведеног износа и кредитну способност општине до 2028 године неопходно је изнаћи нове изворе финансирања.