Одржана једанаеста сједница СО-е Гацко

На почетку 11. редовне сједнице СО Гацко потпредсједник Скупштине Василије Лажетић је предложио да  се у дневни ред засједања уврсти и тачка  –  Усвајање Одлуке да се  4. април у нашој општини  обиљежава као Дан сјећења на жртве комунистичког терора.На приједлог Клуба одборника СНСД са  предложеног дневног реда је повучане тачка 6. Извјештај о остваривању годишњег плана имплементације  пројеката општине Гацко за 2021. годину и тачка 27. Приједлог Закључка о изради Анализе одлуке о покретању иницијативе за изградњу зграде за младе брачне парове.

 У дневни ред је уврштена  тачка  Избор предсједника  Општинске изборне комисије Гацко.

Одборници  скупштинске већине су усвојили Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме за ову годину.  Средства од продаје дрвних сортимената  у износу од 109. 600КМ биће употријебљена  за санацију два  моста у Фојници, реконструкцију локалног пута Фојница – Кокорина – Југовићи и уклањање  растиња на прилазној стази за заштићено подручје „Пећине Ђатло“.

Одборник  Мирослав Вуковић је питао да ли дио средства од  накнада за шуме може бити усмјерен у  поправку пута који води ка Придворици.

Одборници опозиције су такође затражили да се издвоји и дио новца за поправку и реконструкцију пута у Луковицама и рејону Чемерна гдје су путеви због дуготрајног извлачења шуме оштећени. Из надлежног општинског Одјељења речено је да ће и поменути путеви бити реконструисани када се обезбиједе финансијска средства. Програм коришћења прихода од посебних намјена  за шуме је усвојен гласовима позиције док су опозициони одборници били уздржани.

На исти начин је усвојен и План утрошка средстава  по основу накнада од вода за ову годину. У  буџету општине Гацко за ову годину по основу водних накнада прикупљени приходи од  95.000 КМ намјенски  ће се користитиу за изградњу и регулацију бујичног потока „Беротина“ чији су радови у току.

Одборник  Саво Старовић је затражио да се у буџету за наредну годину планирају средства за санацију изворишта Слављан. Мирослав Вуковић  је  указао на неоходност рјешевања проблема оборинских вода у насељу Бурак.

Гласовима позиције усвојена је измјена Одлуке о плану капиталних улагања општине Гацко за 2022. годину.  Умјесто  раније усвојених 4 милиона 329 хиљада 700 КМ за капитална улагања износ је умањен на 4 милиона 229 хиљада 700КМ.

Усвојен је такође и Приједлог Одлуке о кредитном задужењу Општине Гацко у износу од 1 милион и 800 хиљада КМ. Та средства ће бити усмјерена за финасирање следећих пројеката :

Изградња пројекта санације, реконструкције и развоја водоводног система у износу 250.000КМ, куповина шалтер сале за услуге грађанима ( 300.000КМ ), асфалтиарње путева у руралном подручју (870.000КМ), инфраструктурно уређење радне зоне  „РП Канал“ (50.000КМ, уклањање објеката који нарушавају изглед у централном урбаном дијелу ( 150.000КМ ) и сл. Рок отплате кредита је 7 година а грејс период 6 мјесеци. Одборници опозиције нису сагласни да се новац улаже у шалтер салу, те су навели да се дио средстава може усмјерити у пољопривреду.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић је појаснио да је  Општина већ исплатила  средства за подстицаје у пољопривреди за прошлу годину,  а да ће одређена средства ислатити и за текућу годину.

Одборник ПДП Радоица Антуновић сматра да са поменутим кредитним задужењем функционисање буџета у наредној години ће бити доведено у питање.

Завршну ријеч по овој тачки дневног реда дао је Миливоје Бољановић, в.д. начелника за финансије и друштвене дјелатности објаснивши да ће кредитна средства у износу од 1.8 милиона КМ бити искоришћена за  измирење обавеза из ранијих година.

Под тачком 6. за предсједника Општинске изборне комисије именован је Љубомир Бештић,  дипломирани правник са положеним правосудним испитом. Потом је услиједила скупштинска пауза.

Након тога, усвојени су Извјештаји о раду за 2021. годину и приједлози Програма рада са финансијским планом за 2022 – јавних установа Информативно-културни центар, Културно – спортски центар, Дом здравља, Центар за социјални рад и Туристичке организације.

Једногласно је усвојен приједлог Одбора за здравство, па је СО усвојила закључак о издвајању додатних средстава из буџета Општине, у износу од 10. 000 КМ за набавку возила за дијализу и 1.500 КМ за уградњу гријања у постојеће возило.

Одборници су једноглосно усвојили и приједлог одлуке о набавци дигиталног RTG апарата за Дом здравља Гацко.

Образлажући извјештај о раду ЈП „Водовпод“ директорица Наташа Андрић истакла је да је у протеклој години извршена финансијска консолидација овог предузећа. Андрић је захвалила радницима Водовода на њиховом труду и залагању, те је истакла да је први пут након 12 година финансијски извјештај позитиван.

„Мислим да смо у протеклих годину дана показали једну другачију, љепшу слику Водовода“ – истакла је она.

Одборник Синиша Шуковић похвалио је рад менаџмента  „Комуса“ и „Водовода“, финансијску стабилизацију ових предузећа и обнављање њихове механизације, а начелник Огњен Милинковић потврдио је да ће у најскоријем времену бити потписан уговор о међусобној сарадњи између Општине Гацко и Водовода.

Предсједник СО Гацко, Рајко Паповић казао је да се и из дискусија одборника да сагледати да менаџмент „Водовода“  предано радио и остварио добре резултате. Након овога, изјештај је стављен на гласање гдје је добио подршку тринаест одборника.

Образлажући извјештај ЈП „Комус“ директорица Ивана Маљевић казала је да је за осам мјесеци успјешно извршена финансијска консолидација овог предузећа , те је изразила захвалност општинској управи и менаџменту РиТЕ Гацко на подршци коју пружају „Комусу“.

Извјештај о заједничкој комуналној потрошњи усвојен  је са 11 гласова „за“, са истим бројем гласова усвојена је информација о стању у области пољопривредне дјелатност за 2021.годину са приједлогом мјера за бржи развој пољопривредне производње, а извјестилац по овој тачки Небојша Авдаловић навео је да је у протеклом периоду формиран тим од седам чланова, који ће се бавити стратегијом развоја пољопривреде у Општини Гацко.

Са 11 гласова усвојени су нацрти Одлука о начину организовања , управљања и коришћења јавних паркиралишта у општини Гацко,  о утврђивању радног времена угоститељских објеката на подручју општине Гацко и о утврђивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Гацко.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Петар Марковић позвао је све одборнике да дају допринос коначном дефинисању ових одлука.

Гласовима скупштинске већине усвојена је измјена одлуке о уређењу простора и грађевинског земљишта, као и измјена одлуке о усклађивању оснивачког акта ЈУ Културно – спортски центар Гацко.

Са 11 гласова „за“ прихваћена је  измјена Одлуке о висини плата функционера Општине Гацко.

Након тога, одборници су једногласно подржали Приједлог Одлуке о изради измјена и допуна Пословника о раду СО Гацко.

Од свих одборника је подржана и Одлука о лицитацији грађевинског земљишта, у својини Општине, ван урбаног подручја.

Такође, одборници СО Гацко једногласно су подржали приједлог потпредсједника Василија Лажетића да се 4. април прогласи Даном сјећања на жртве комунистичког терора.

У оквиру информације о реализације закључака СО Гацко, потпредсједник Лажетић је информисао одборнике и јавност о раду Иницијативног одбора за изградњу споменика свештенику  Радојици Перишићу, вођи Шестојунског устанка. Скупштинско засједање завршено је одборничким питањима.