Одржана Седма редовна сједница СО Гацко

Седма редовна сједница СО Гацко почела је јуче према плану у 10 часова а њен почетак обиљежио је својеврсни скандал. Наиме, према ријечима одборнице СДС-а Вере Тепавчевић на засједање је дошла и одборница владајуће већине ДНС-ова  Јована Зеленовић чији су чланови породице заражени вирусом корона, што је противно важећим прописима о заштити становништва од заразе, а такво неодговорно понашање назвала изругивањем струци.  Зеленовић је у своју одбрану доставила потврду да је негативна на вирус и оглушила се на прозивке опозиције те остала на свом мјесту иако  грађани у таквим ситуацијама у  складу са препорукама Завода за јавно здравство Републике Српске  не  би требали напуштати своје домове.

Христина Јањић- Зиројевић, одборница СДС-а, обратила се скупштини најавивши да ће напустити засједање јер на то има моралну обавезу као одборник  и љекар што је и учинила.

Предсједавајући Рајко Паповић прекинуо је расправу не доводећи у питање присуство одборнице Зеленовић  те дао на гласање дневни ред након што су повучене три тачке и то Нацрт Одлуке о начину организовања, управљања и коришћења паркиралишта у општини Гацко, Нацрт Одлуке о радном времену угоститељских објеката на подручју општине Гацко те Нацрт Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима  који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност.

Послије усвајања Записника са претходне сједнице и  Извјештаја о реализацији Стратегије развоја општине за период 2011-2020. године  пред одборницима се нашао Извјештај о извршењу Буџета општине Гацко  и утрошку средстава буџетске резерве за период јануар- јун 2021.

Буџетом општине Гацко за ову годину планирани су буџетски приходи у износу од 11.947.800 КМ а остварени буџетски приходи за првих шест мјесеци ове године  износе 54,90 % од планираних. Према ријечима вршиоца дужности начелника за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоја Бољановића највећи прилив средстава у оствареним приходима јесте од рударске ренте и индиректних пореза. Буџетски расходи за овај период планирани су у износу од 10.062.420 КМ а реализација истих 44,95%  у односу на план за текућу годину. Највеће одступање на расходовној страни у односу на план јесте за лична примања радника запослених у општинској управи и јавним установама чији је оснивач Општина Гацко. Оно што карактерише овај период,према ријечима Бољановића, јесте смањење инвестиционих активности које су реализоване тек у износу од 3,5% од планираних. Ипак, Извјештај оизвршење буџета општине Гацко као трећу тачку дневног реда прихватило је 11 одборника позиције док је 6 одборника опозиције било против.

Нацрт ребаланса Буџета општине Гацко за 2021. годину као четврта тачка дневног реда усвојен је такође гласовима владајуће коалиције након што је извјестилац, вршилац дужности начелника за привреду,финансије и друштвене дјелатности Миливоје Бољановић појаснио да су Буџетом општине Гацко планирана средства у износу од 13.879.000 КМ а оквир Ребаланса буџета општине за 2021. годину износи 15.973.000.

На питање одборника ПДП-а Милана Гутовића и СДС-а Сава Старовића да ли су ребалансом предвиђена средства за децембарску плату и студентске стипендије Бољановић је рекао да ће до краја године уплатити половину студентских стипендија и подстицаје за пољопривреду а  да ће се децембарска плата радницима општинске управе и јавних установа, чији је оснивач Општина, уплатити када у буџету буде довољно средстава.

Затим је услиједила получасовна пауза…

Током паузе је уручено рјешење о изолацији одборници Јовани Зеленовић након чека је напустила скупштинску салу  ау скупштинску клупу се вратила одборница Христина Јањић Зиројевић уз образложење да су се стекли епидемиолошки услови.

У наставку засједања разматран је извјештај о стању у „Комусу“а.д. Гацко од ступања на дужност новог менаџмента 9. јула до 9. септембра ове године. Како је у Извјештају наведено радницима је исплаћено пет заосталих плата и дио пореза и доприноса на плате, као и да је потписан Уговор о комуналним услугама са Р и ТЕ Гацко до 1. августа наредне године. Указано је и на проблем потраживања које од правних лица износи нешто више 188 хиљада марака а од грађана скоро 18 хиљада марака.

Извјештај „Комуса“ је прихваћен гласовима скупштинске већине. Зелено свјетло је добио и Извјештај о реализацији програма заједничке комуналне потрошње за период од 1. јануара до 30. јуна.

  Усвојен је Извјештај о раду Дјечијег вртића за ову годину као и Програм рада са финансијским планом за наредну годину. Ову предшколску установу похађа 105 дјеце вртићког узраста и 26 дјеце у продуженом боравку. Иначе, пријаве за упис су ове године поднијели родитељи за 225-оро дјеце и није се могло удовољити свима. У току су радови  проширења зграде како би се повећао капацитет вртића и требало би да буду завршени до краја ове године.  Вриједност радова је око 150 хиљада марака издвојених  из општинског буџета.

Одборници су усвојили Информацију о стању у области основног образовања и васпитања за школску годину која је у току,као и Информацију о стању у области средњег образовања и васпитања. Указано је на поражавајућу демографску слику да је  у 2012 години ову установу похадјало 574 ученика, сврстаних у 22 одјељења док је ове године свега 16 одјељења са 343 ученика.

Прихваћена је и Информација о раду ЈУ Народна библиотека Гацко. Усвојена је Информација о стању јавног реда и мира као и безбједности саобраћаја на подручју општине Гацко у првих 6 мјесеци ове године.  Усвојени  су и приједлози да се ријеши проблем безбједности дјеце на прилазима основној школи и да се изврши пројектовање видео надзора на подручју градске зоне.

Зелено свјетло је добила и Информација о стању у области јавног превоза у нашој општини. Усвојен је и  Приједлог одлуке о стипендирању студената. Општина Гацко  ће у наредном периоду стипендирати све  редовне студенте од 2. до 6. године студија који похађају државне факултете као и 10 % који похађају приватне фекултете.

Такодје, је усвојен и План рада Управе општине Гацко за ову годину.  За предсједника Општинске изборне комисије именован је Љубомир Бештић.

На јучерашњој сједници је постављено неколико питања а одборнике опозиције  је  занимало  када ће почети градња  зграде  за младе брачне парове  као и  асфалтирање пута ка Новим Дулићима, да ли ће бити расписан конкурс за приправнике, да ли постоји потребна документација за споменик шехидима у Кули,  да ли ће се радити реконструкција пута Фојница – Југовићи ,да ли постоји пројектна документација за расвјету на Степену и  да ли ће ОКК Гацко  добити било каква средства јер се налази у незавидној материјалној ситуацији.

И тиме је Седма редовна сједница СО-е Гацко окончала рад уз директан пренос у програму Радио Гацка.