Održane radionice u okviru projekta „Baština za buduća pokoljenja“

U okviru projekta „Baština za buduća pokoljenja,“ koji sprovodi Kulturno umjetničko društvo „Zelengora“  u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska Unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP) uz podršku opštine Gacko,  5. juna 2024. godine u Mjesnoj zajednici Brljevo održane su četiri radionice: radionica pletenja i vezenja, radionica izrade drvenih instrumenata, škola folklora i radionica pjevanja izvornih pjesama. Ove radionice okupile su veliki broj učesnika različitih uzrasta i doprinijele očuvanju i promociji naše bogate kulturne baštine.

  • Radionica pletenja i vezenja

Radionicu su vodile edukatorke Jelena Tepavčević i Nataša Todorović, a prisustvovalo je deset polaznika. Učesnici su savladali osnovne tehnike pletenja čarapa i vezenja košulja, uz veliko interesovanje i posvećenost. Ova radionica je obogatila polaznike novim znanjima i veštinama, te posvetila posebnu pažnju prenošenju ovih veština na mlađe generacije.

  • Radionica izrade drvenih instrumenata

Iskusni majstori Jovan Jeremić i Miloš Dostinić vodili su radionicu na kojoj je učestvovalo desetak dječaka. Polaznici su savladali osnovne korake u izradi drvenih instrumenata i sami izradili nekoliko jednostavnih instrumenata. Radionica je obogatila učesnike novim iskustvima i znanjima, doprinoseći očuvanju kulturne baštine.

  • Škola folklora

Škola folklora okupila je preko 60 učesnika različitih uzrasta. Iskusni treneri Jelena Tepavčević, Luka Krstojević i Vasilije Rajković omogućili su polaznicima da savladaju različite folklorne korake i tehnike. Radionica je temeljno osmišljena i strukturirana, pružajući sveobuhvatno i raznovrsno iskustvo.

  • Radionica pjevanja izvornih pjesama

Radionicu su vodile Jovana i Bojana Radmilović, a učestvovalo je deset momaka i deset djevojaka. Polaznici su savladali stara natpjevavanja iz gatačkog kraja, stvarajući jedinstvenu atmosferu ispunjenu tradicijom i zajedništvom. Radionica je pružila mladima priliku da se upoznaju sa bogatstvom tradicionalne muzike i izgradila osjećaj zajedništva i ponosa u očuvanju kulturne baštine.

Sve četiri radionice završene su sa pozitivnim utiscima učesnika, koji su izrazili želju da nastave sa učenjem i usavršavanjem. Ove aktivnosti predstavljaju značajan korak u očuvanju i promociji naše kulturne baštine za buduće generacije.