Održani „Dani patrijarha Pavla“

U svečanoj sali Doma kulture u Gacku upriličena je kulturno-duhovna  manifestacija „Dani patrijarha Pavla“ , na dan upokojenja  44.  vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.  Gacko je jedino mjesto u RS koje obilježava devet godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha, s ciljem da ova manifestacija preraste u tradicionalnu.

Svečanost  je počela prigodnom besjedom sveštenika Gatačke parohije Aleksandra Gajića. Program su upotpunili dramskim nastupom učenici osnovne i srednje škole iz Gacka  kao i hor Sv. Jelena Anžujska  izvođenjem duhovnih pjesama. Pjesnik Novica Telebak, dobitnik nagrade za zbirku poezije posvećenu patrijarhu Pavlu na manifestaciji u Moskvi, govorio je prigodne stihove.

Dodijeljene su i nagrade  autorima najuspješnijih literarnih i likovnih radova  pristiglih na konkurs  koji su raspisali organizatori  na temu – o životu i djelu  patrijarha  Pavla,  kao i nagrada  za najljepše rezbareni krst.

U konkurenciji literarnih radova , najuspješniji po mišljenju stručnog žirija,  je rad Anđeline Nikčević profesorice srpskog jezika u SŠC „Pero Slijepčević“. Drugo mjesto je pripalo  Vladimiru Đorđeviću piscu iz Kragujevca a treće učeniku Andreju Šojiću iz Gacka.

Kada su u pitanju likovni radovi gatački  osnovci i srednjoškolci su pokazali svoj talenat. Prvo mjesto dijele Sandra Divljan i Blagoje Govedarica  – učenici  SŠC, druga nagrada je pripala Igoru Zelenoviću učeniku  osnovne škole  a treća Tamari Mučibabić,  takođe učenici osnovne škole „Sveti Sava“ Gacko.

Najljepše rezbareni krst  djelo je ruku učenika mašinske škole iz Gacka Rada Mastilovića.

Svečanosti  posvećenoj  blaženopočivšem patrijarhu Pavlu  prisustvovali su brojni gosti  iz susjednih opština   – SPKD „Prosvjeta“ iz Trebinja, predsjednica Matice srpske i društva članova u Crnoj Gori  Milica Stojanović, predstavnici  Golijskog  sabora kulture i Eparhije  budimljansko-nikšićke  te epski pjesnik iz Nikšića Božo Đuranović.

Organizatori  svečanosti  upriličene u čast omiljenog srpskog pastira  su Crkvena opština Gacko, SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Kulturno-sportski centar Gacko.