Општина Гацко без ребаланса у 2022. години

Најважнији документ који се пред одборницима СО Гацко нашао на данашњој  15. редовној  сједници није усвојен. За понуђени Нацрт ребаланса буџета општине Гацко гласало је 9 одборника што није било довољно да овај документ прође скупштинску процедуру.

Одборници опозиције су били уздржани, док је одборница ДНС-а Јована Зеленовић Кундачина  затражила да се у понуђени документ уврсте средства потребна за топле оброке запосленима у администрацији и општинским јавним установама, за изградњу зграде за младе брачне парове и да се грант Удружењу пензионера повећа на 30 хиљада.

Предложене закључке одборнице ДНС-а су подржали одборници опозиције, док је позиција била уздржана.

Након тога су се гатачки парламентарци изјашњавали о Нацрту ребаланса који је подржало 9 одборника позиције из редова СНСД-а, Демос-а, Социјалистичке партије и Прве СДС. Уздржано је било 6 одборника опозиције- СДС-а и ПДП-а  и одборница ДНС-а.

Предсједавајући  је  констатовао да понуђени документ није прихваћен и прогласио получасовну паузу.

Могло се чути и да су неусвајањем ребаланса буџета запослени у општинској администрацији и јавним установама доведени у тешку позицију, а да је исплата зарада до краја године стављена под знак питања.

Одборници опозиције су одбацили било какву одговорност за ситуацију у коју су доведене општина и запослени, а одборница СДС-а  Јелица Бјековић истакла да је на скупштинској  већини сва одговорност, па и за усвајање предложених докумената.

Иначе, на почетку данашњег засједања  је дневни ред допуњен једном тачком. Одлучено је да се Народној библиотеци Гацко да додатни канцеларијски простор како би се олакшао рад ове установе.

Након неусвајања ребаланса буџета и паузе између одборника опозиције и позиције није било већих несугласица.

Тако да су скупштинском већином усвојене следеће тачке: Приједлог одлуке о измјенама Одлуке о усвајању Плана капиталних улагања општине Гацко за 2022.годину, Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о прихватању кредитног задужења општине Гацко.

Једногласно је усвојен  Приједлог Одлуке о усклађивању Одлуке ОДЈП „Водовод и канализација“ са п.о. Гацко, док је већина подржала Приједлог одлуке о општим и техничким условима пружања водних услуга.

Скоро једногласно је усвојен исвјештај о стању културе на подручју општине Гацко за 2021. годину.

Сагласност скупштине постигнута   је и око разрјешења  Домане Кошутић (на лични захтјев) и именовања  Милице Глоговац  за в.д. члана  УО Центра за социјални рад.

Усвојен је једногласно и Приједлог Одлуке о расписивању Јавног огласа за избор и именовање једног члана Општинске изборне комисије Гацко.

Одборница СДС-а Јелица Бјековић је на крају инсистирала да се начелник одреди о датуму обиљежавања ослобођења Гацка у Првом свјетском рату,  на шта је добила одговор начелника Огњена Милинковића „да би бар у томе требали бити јединствени“ (биће обиљежен сутра 25.новембра).