Општина Гацко обележила свој дан

Дан општине Гацко данас је обележен код споменика устаницима на Брљеву где је 6. јуна пре 81 годину пукла прва устаничка пушка у Европи.
Сељани су тада предвођени попом Радојицом Перишићем, пуцајући на усташе, пуцали на сав фашизам који је надирао. Био је то израз очаја и реакција на злочине, јер су усташе непосредно пре тога њихове комшије, Србе са Корита бацили у јаму – истакнуто је на данашњем скупу.
Обележавање Дана општине је почело јуче Брдском трком „ГАТ 2022“ предавањем и разговором о Јунском устанку у Читаоници Народне библиотеке, а настављено јутрос када је група младића изнела заставу на брдо Гат, зборно место устаника.


Помен парастос попу Перишићу и његовим страдалим саборцима служили су свештеници Автовачке и Гатачке парохије.

Цвеће на споменик су положили представници Општине Гацко, општинске Борачке организације и чланови Равногорског покрета. Свечаности је присуствовао и начелник општине Билећа Веселин Вујовић.
Присутнима се обратио начелник општине Огњен Милинковић који је истакао да је Гацко успело да сачува успомену на устанак иако је његов значај минимизиран у периоду после другог светског рата.
Континуитет борбе за слободу је овде веома битан, истакао је Алексије Гргур који је на данас на Брљеву говорио о околностима и историјском значају устанка.
У културно-уметничком програму су учествовали КУД Сава Владиславић и гуслар Никола Бошковић.

Више детаља у тонском прилогу: