Osnovci na Tari

Desetoro mališana iz Osnovne škole „Sveti Sava“ učestvuje u Školi prijateljstva koju organizuje NVO „Naša Srbija“. Djeca borave na Tari u hotelu „Beli bor“ od petka 15., a tamo ostaju do srijede 27.jula, saznajemo od direktora škole Radana Popovića. O njima se brine učiteljica Ljilja Mrković.

Škola prijateljstva je namijenjena djeci iz Srbije i iz zemalja u regionu,a njena posebnost je koncept učenja uz druženje,igru,kreativnost,otkrivanje interesovanja i sopstvenih potencijala.

Učesnici pohađaju radionice, čiji je cilj očuvanje nacionalnog identiteta kroz njegovanje jezika,tradicije,kulture,vjere i istorije sopstvenog naroda.

Tamo se nalaze djeca iz Crne Gore,Republike Srpske, srpskih enklava na Kosovu i Metohiji,iz Subotice,kao i ruska djeca čiji dolazak organizuje Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.Iz Republike Srpske osim iz Gacka,učestvuju i mališani iz Ugljevika.

Priliku da borave na Tari ove godine dobili su učenici koji su završili peti razred,a koji se ističu po znanju,ponašanju,kao i pohađanju vannastavnih aktivnosti.Naša škola već nekoliko godina učestvuje u ovom projektu,koji se realizuje zahvaljujući donacijama ljudi dobre volje iz Srbije i Republike Srpske.