Osnovci upoznaju ljepote Gacka i Hercegovine

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ ovih dana se organizuju jednodnevni izleti koji uključuju obilazak Gacka i Hercegovine, kako bi na najljepši način krunisali kraj još jedne školske godine.

Danas su učenici drugih i trećih razreda posjetili manastir Svetog Petra Zimonjića i Etno muzej u Danićima, bogat eksponatima koji svjedoče o kulturi, tradiciji i životu našeg kraja. Osmjesi na licima đaka i učiteljica govore koliko im je bitan zajednički izlet obrazovnog karaktera, pri čemu se upoznaju i sa ljepotama ovog živopisnog sela. U muzeju su ih posebno impresionirali mačevi, pištolji i koliba pokrivena slamom.

Juče su četvrti razredi iz Gacka i Avtovca, kao i svi učenici iz seoskih škola u Brljevu i Dobreljima, obišli manastire Gračanicu i Tvrdoš, vinariju Tvrdoš i ostale kulturne i vjerske znamenitosti Trebinja. Na istim destinacijama prije dva dana bili su i sedmaci iz gatačke i avtovačke škole.

Trebinje će posjetiti i đaci šestih razreda, a završni deveti razredi ići će u Žitomislić i Prebilovce.

U osnovnoj školi saznajemo i da će ekskurzija za osmake početi 5. juna, a u obilazak atraktivnih mjesta u Srbiji krenuće 101 učenik i 5 razrednih starješina, u pratnji ljekara. Roditelji su za putovanje morali izdvojiti 340 maraka, a za djecu lošijeg imovinskog stanja sredstva su donirali Opština Gacko i Sindikat RiTE, rekao je direktor OŠ“Sveti Sava“ Radan Popović. Za organizaciju ekskurzije zadužena je agencija „Hepi travel“ iz Bijeljine.

Deveti razredi se raspuštaju 1. juna, dok će ostali osnovci nastavu završiti 16. juna.

Osnovci u Etno muzeju u Danicima 3Osnovi u Etno muzeju Danici 2