Otvoren Naučni skup istoričara u Gacku

Svečanom akademijom i dodelom nagrade “Vladimir Ćorović” sinoć je u Gacku otvoren 18-ti Naučni skup istoričara. U naredna tri dana Gacko će biti stecište eminentnih imena iz oblasti istorije u čjem fokusu će biti pisci srpske istorije što je tema ovogodišnjeg skupa.

Čast da otvori “Ćorovićeve susrete” pripala je zameniku načelnika Radoici Antunoviću budući da je opština Gacko glavni pokrovitelj manifestacije čiji je organizator od samog početka gatački odbor SPKD „Prosvjeta“.

Predsednik odbora Radomir Vučković je, pozdravljajući prisutne, ovu manifestaciju nazvao Srpskom istorijskom akademijom i istakao da je u proteklih 18 godina kroz nju prošlo preko hiljadu istoričara i književnika;
“Cilj nam je da u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti RS i univerzitetima u RS, Srbiji i Crnoj Gori napravimo ovde istorijski institut.”.

Svaki skup istoričara prati i zbornik radova koji predstavlja ozbiljnu istorijsku građu i koristan izvor za mlade istarživače naglasio je Vučković.

Akademik Vojislav Maksimović je rekao da ga raduje boravak u “epskom srpskom gradu odakle su potekli junaci epskih pesama, vojvode, akademici, naučnici i oni gačani koje je istorija uvrstila u velikane”

Nagrada “Vladimir Ćorović”je ove godine dodeljena akademiku Vasiliju Krestiću za životno delo. Odluku žirija je obrazložio doc. dr Draga Mastilović koji je, između ostalog, rekao da je Krestić jedan od onih stvaralaca koji su svojim naučnim delom i društvenim angažmanom obeležili čitavu srpsku kulturu u 20-om veku.

“Akademik Krestić pripada onim istoričarima koji su iskoračili iz uskog kruga stručnjaka ka široj čitalačkoj publici i medijima, što nemerljivo doprinosi poularizaciji znanja i širenju istina. Akademik Krestić je i dobitnik nagrade Vladimir Ćorović 2002. godine za knjigu “Biskup Štrosmajer u svetlu novih izvora” koja je ocenjena kao najbolje istoriografsko delo nastalo te godine na srpskom govornom području, čime se svrstava među malobrojne istoričare koji su ovu nagradu dobili i za najbolju knjigu i za životno delo.”

Ovogodišnji laureat je bio sprečen da prisustvuje, ali je uputio pismo zahvalnosti na prestižnoj nagradi naglašavajući da ga neizmerno srećnim čini saznanje da višedecenijski trud nije uzaludan jer nailazi na odjek u društvu.

Nagradu je, u ime akademika Krestića, primio predsednik Udruženja gačana u Beogradu Svetozar Crnogorac.

Svečanoj Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe likovnih radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Gacko-Klinje”

Svečani ton akademiji dao je i umetnički deo programa u kojem su, pored umetnika iz Gacka, učestvovali i glumac banjalučkog pozorišta Željko Kasap te hor Sv. Novomuečenik Stanko iz Nikšića.

Uporedo sa skupom istoričara u Gacku, u Bileći se odvijaju susreti proznih pisaca, a ovogodišnji laureat prestižne nagrade “Svetozar Ćorović je Radovan Beli Marković za roman Putnikova ciglana.

img_0681 img_0682 img_0686 img_0688 img_0690 img_0691 img_0692 img_0693 img_0694 img_0697 img_0700 img_0701 img_0702 img_0707 img_0708 img_0710 img_0711 img_0712 img_0713 img_0717 izlozba-je-bila-uvertira-za-sveanu-akademiju laureat-po-drugi-put akademija