Otvorena izložba osnovaca „Iluminacija i rukopisi“

Izložba kaligrafskih radova učenika Osnovne škole “Sveti Sava“ bila je samo uvod u obilježavanju krsne slave Opštine Gacko i sabornog Hrama Svete Trojice. Naši osnovci su pripremili izložbu kaligrafskih radova pod nazivom“Iluminacija i rukopisi“ koja je otvorena u subotu veče u holu Doma kulture.

Cilj izložbe je da se pokaže razvoj ćiriličnog pisma od Svetih Ćirila i Metodija pa do Vuka Karadžića i da se na taj način ukaže na značaj ćirilice na očuvanju kulturnog i nacionalnog indetiteta.

Učenici su radove stvarali pod mentorstvom nastavnice vjeronauke Ivane Hrnjez i nastavnice, akademskog slikara Nataše Milović.

Direktorica JU“Kulturno sportski centar“ Anđelka Boljanović nije krila zadovoljstvo što je ustanova na čijem je čelu učestovala u realizaciji projekta.

Sveštenik Velimir Kovač čestitao je praznik naglasivši da je velika  radost što  se u obilježavanje  krsne slave Opštine Gacko i sabornog Hrama Svete Trojice uključio veliki broj osnovaca.

„Mi danas pomažemo da se tradicija njegovanja ćirilice prenese na mlade generacije, kojima ona treba da postane glavno pismo“,rekao je direktor Osnovne škole Nikola Milinković prilikom otvaranja izložbe.

Nevena Vuković, učenica VII 2 razreda kaže da je uživala na sekciji kaligrafije u protekla dva mjeseca.

Opširnije u prilogu koji slijedi….