Pčele gladne- pčelari nervozni

Nepovoljne vremenske prilike ovog proljeća zadaju glavobolje gatačkim pčelarima.  Iako su nakon zimske sezone pripremili pčelinja društva  za pašu, niske temperature i obilne kišne padavine tokom aprila i maja mjeseca  nisu im dozvolile da prikupe dovoljne količine polena  tokom cvjetanja voćaka, maslačka, majčine dušice i ostalog medonosnog bilja karakterističnog za gatački kraj. Zbog toga su pčelari prinuđeni da prihranjuju pčele, što je nezapamćeno  – kaže predsjednik gatačkog  Udruženja pčelara Dimitrije Miloševič koji se ovim poslom bavi od 1998. godine.

„Pčelinje zajednice koje su bile u punoj snazi nisu ovog proljeća radile skoro ništa u košnicama što je uzrokovalo njihovu prekobrojnost i pojačan rojev nagon „, kaže Milošević. Zbog pretjerane količline vlage u košnicama se pojavljuju gljivična oboljenja.  Milošević  naglašava da su u Pčelarskoj zadruzi „Žalfija“ u Trebinju mogli da kupe pogače za prihranu  po veoma povoljnim cijenama.

Sudeći prema proljećnoj sezoni, gatački pčelari ove godine neće mnogo prihodovati, kao ni pčelari širom Republike Srpske. Očekuje se, takođe, da će i tržište reagovati i cijena meda će najvjerovatnije  porasti.

Problem sa kojim se pčelari suočavaju je neorganizovan otkup meda kao i pojava patvorenog meda sumnjivog kvaliteta, za koji se kupci radije odlučuju zbog povoljne cijene, nego za hercegovački med izuzetnog kvaliteta.Uz sve probleme koje je kišno proljeće donijelo pčelarima, medvjedi su u nekoliko gatačkih sela upadali u pčelinjake i razbijali košnice.  Šteta koju su pretrpjeli pčelari neće moći biti nadoknađena jer novi Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi, predviđa da pčelinjaci moraju biti  ograđeni mrežom visokom  dva metra i obezbijeđeni tzv. „električnom čobanicom.“

Inače, Udruženje pčelara Gacko je registrovano 2002. godine i okuplja tridesetak pčelara.