„Пољопривреда и друштвени активизам као подршка најугроженијим-прва фаза“ је пројекат који покрећe Фондација „Свети Вукашин“ ИО Гацко

“Пројекат подразумијева организовање повртларске производње у затвореном простору површине 210 м2, заснивање пчелињака од 10 друштава и рјешавања проблема снабдијевања електричном енергијом једине породице у Гацку које нема струје  и која живи у селу које је удаљено преко 30 км од центра”, сазнајемо од Маје Баштић , активисткиње Фондације.

Пластеник и уљаник ће бити  учионоице за практичне школе повртларстрва и пчеларства намјењене за посебне пројектне активности.  Сви производи који се добију у пластенику и пчелињаку ће бити продати на тржишту, а средства усмјерена за подршку најугроженијим породицама у Гацку.

Производња у пластенику ће бити организована без употребе хемијских средства и ђубрива. У повртларској производњи користиће се стајско ђубриво, хумус-глистењак (чија  ће бити произведња започети кроз пројекат), ђубриво од жаре, гавеза и других биљака. За заштиту пчелињих друштава  ће се такође користити природна средства. Пластеник ове површине не постоји у Гацку нити постоји  удружење које се на овакав начин бави хуманитарним радом. Циљ је да се на одржив начин обезбиједи стална подршка за најугроженије чланове наше заједнице.

Намјера је да ИО Фондације „Свети Вукашин# за Гацко  у будућности обим поменуте двије производње  повећа и да се на тај начин увећају и средства која ће бити усмјерена према нашим суграђанима.