Poslednji đak u Fojnici

Kada Mihajlo Mučibabić u junu sledeće godine završi peti razred zatvoriće se vrata i škole u Fojnici u kojoj organizovano obrazovanje dece postoji od  poslednjih decenija 19. veka.

Učitelj Stojan Koprivica, čovek koji je prva slova naučio baš u školi u Fojnici i čitav svoj radni vek proveo sa decom, emotivno doživljava ovo saznanje.

Tamo gde je nekada sve vrvelo od đaka i gde se čula dečija graja danas samo jedan učenik. Demografski slom je počeo pre šest decenija priča naš sagovornik koji je 17 godina u Fojnici radio kao učitelj, a bio je i direktor škole koja se u to vreme zvala „Vule Skoko“.

Prohujala su vremena žagora u školi u Fojnici. Zvono se ne oglašava. Na vrata školske zgrade ulazi samo jedan učenik. Učiteljica Dajana Adžić se trudi da mu školske dane učini što zanimljivijim.

Iako nije bio mnogo pričljiv, Mihajlo Mučibabić nam je rekao da mu je u školi lepo. Na fizičkom uglavnom igra fudbal sa učiteljicom, dok kod kuće ima drugare sa kojima provodi slobodno vreme. Ipak, jedva čeka sledeću godinu kada će krenuti u školu u Gacko.

Škola se pamti po drugarima i nastavnicima, ali i onima koji se brinu za čistoću i sve ono što je neophodno da boravak u školi bude udobniji. Boba Zirojević više od dve decenije brine da učenicima bude čisto i toplo. Na posao dolazi svakog jutra peške iz četiri kilometra udaljenih Dubljevića.

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ su se vodili idejom da je lakše je zatvoriti školu nego je ponovo otvoriti, tako da su odlučili da još ove godine održe plamen. Nada da će da se čudo desi i, možda, naredne školske godine, doseli neka porodica sa decom, i dalje tinja.

Direktor Nikola Milinković nam je rekao da i Zakon dozvoljava da škole rade sve dok ima i jedan učenik na toj teritoriji, a izašli su i želji i potrebama roditelja u susret.

Ipak, podaci sa terena ne ohrabruju. U zgradi koja je pre skoro pola veka napravljena u akciji „Hiljadu mesta, hiljadu škola“ neće više biti dece. Ostaće samo kancelarija matičara da beleži tiho nestajanje mesta koje je nekada bilo centar sreza.

Više u tonskom zapisu: