Postavljanje spomenika poginulim borcima u Gacku

Montaža spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995 počela je juče u centru Gacka.

Biće urađene i tri bronzane figure vojnika visoke do 180 centimetara, kao i tri grba Srbije, koji će naizmjenično biti postavljeni u poljima krune sa šest krakova. Bronzane figure rade se u livnici u Novom Sadu i trebale bi biti gotove do 20. juna.

Već je izvjesno da  planirana sredstva od 300 hiljada KM neće biti dovoljna za okončanje radova koje u potpunosti finansira Opština Gacko.

Inicijativu za izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno- otadžbinskog rata iz Gacka pokrenula je Opštinska boračka organizacija u maju 2016. godine.

Od tri ponuđena, izabrano je idejno rješenje čiji je autor građevinski inženjer iz Novog Sada Ranko Okuka.

Kako je ranije rečeno u Opštinskoj boračkoj organizaciji Gacko, spomenik će biti visok 9,5 metara i na njemu će, osim imena poginulih boraca gatačke brigade, biti ispisana i imena boraca čije su se porodice doselile u Gacko nakon rata.

Od tri ponuđene lokacije za postavljanje spomenika, izabrana je ona na platou kod zgrade stare opštine.

Planirano je da radovi budu gotovi i da se spomenik osvešta na Dan Gatačke brigade 7. avgusta.

Uz radove na postavljanju i  montaži spomenika  najavljen je i Projekat uređenja Trga Save Vladislavića i porte Hrama Svete Trojice sa okolnim zemljištem,

Prema riječima Alekse Zelenovića načelnika za urbanizam i prostorno planiranje opštine Gacko projekat vrijedan 300 hiljada KM realizovaće se iz kreditnog zaduženja opštine.

Raspisivanje tendera za izvođača radova planirano je sredinom maja mjeseca, čime bi se onome ko ponudi najbolje uslove na tenderu, omogućilo nabavljanje kamenih ploča visokog kvaliteta za uređenje trga i prostora ispred zgrade stare opštine.