Potpisani ugovori za stipendije za školsku 2017/18 godinu

Juče i danas su u maloj Sali SO-e Gacko potpisani ugovori za studentske stipendije koje se finansiraju opštinskim Budžetom za školsku 2017/2018 godinu.

„Praksa stipendiranja svih redovnih studenta datira već 15-tak godina, a za prošlu školsku godinu podneseno je 227 zahtjeva od kojih su pozitvno riješena 224.Opština Gacko stipendira i djecu poginulih boraca, ratnih vojnih invalida te đaka generacije tako da je više od 250 studenata iz našeg grada koje pomaže lokalna zajednica“, kaže Dragan Papović, načelnik za privredu, finansije i društvene djelatnosti.

Papović ističe da je razlog zbog kojeg se tek ovih dana potpisuju ugovori za prošlu godinu je to što se ne mogu naplatiti potraživanja od rente , pa tako dug preduzeća R i TE Gacko trenutno iznosi milion 287 hiljada 715 KM, a sa prvim danima marta ova cifra se uvećava na milion i sedam stotina hiljada maraka.

„Kada imate toliko veliki dug onda je jasno i zašto kasne stipendije studentima, premije u poljoprivredi, socijalna davanja,te dug za javnu rasvjetu i dobavljače“, kaže Papović. Dug se osnosi na dio prošle godine i mjesec januar tekuće godine.

Po njegovim riječima Opština će biti prinuđena da podnese krivične prijave protiv odgovornik u preduzeću R i TE Gacko jer,kako kaže, prave štetu i svom kolektivu i Opštini Gacko.

Konkurs za stipendije za tekuću školsku godinu trebao bi biti raspisan poslije isplate novčanih iznosa za školsku 2017/2018 godinu,a kada i u kom iznosu će biti isplaćene zavisi od priliva sredstava od rente.