Povećan broj razvoda u Gacku

U svijetu ali i kod nas zabilježen je povećan broj razvoda brakova. Statistički podaci govore da svaki četvrti brak završi razvodom.

Prema podacima Centra za socijalni rad Gacko u prošloj godini kroz postupak pokušaja mirenja pred razvod braka prošlo je jedanaest parova, a godinu dana ranije njih osam.

Anđelka Boljanović, samostalni stručni saradnik za porodičnu zaštitu u ovoj ustanovi ističe za naš radio da žene češće od muškaraca podnose zahtjeve za razvod, a kao razloge navode nasilje i različite vrste poroka kao što su alkoholizam ili kockanje – odlazak u kladionice i nekontrolisano trošenje zajedničkog novca.

Obaveza i cilj Centra za socijalni rad je supružnicima koji su pred procesom razvoda predložiti bračno savjetovanje kako bi pokušali prevazići probleme u kojima su se našli.

Psiholog Jelena Gutović ističe da je razvod nakon smrti bliske osobe jedna od najvećih trauma u životu čovjeka ali i u životu djeteta čiji se roditelji razvode i dodaje – „Nerijetko roditelji u središte svog sukoba stavljaju djecu i koriste ih kao sredstvo za manipulaciju što izaziva probleme u njihovom ponašanju, zaboravljajući da su, iako razvedeni, roditelji za cijeli život. Poteškoće u svakom braku su neminovne, od nas samih zavisi kako ćemo ih prevazići, ali za zdrav odnos ključna je komunikacija. Probleme ne smijemo stavljati pod tepih već pokušati da ih kroz iskren i otvoren razgovor riješimo.“

Više u tonskom zapisu: