Predstavljena knjiga „Hram Svetog Petra Zimonjića u Danićima“

U Danićima kod Gacka u nedjelju je promovisana knjiga „Hram Svetog Petra Zimonjića“. O knjizi su govorili autori –  novinar i publicista Miloš Marković i profesor Koča Govedarica.

Hram  u Danićima je zadužbina  počivšeg prote Rada Zelenovića a  sagrađen je u pomen na nevino stradale žitelje Danića u junu 1941. godine. U tom pogromu stradale su porodice Boljanović, Nikolić, Zimonjić i Zlatanić a među njima  i ujaci pokojnog prote Špiro i Piljo Boljanović i njihove kompletne porodice. Od strane ustaške ruke komšija iz  Fazlagića kule, mučeni su, ubijeni i pobacani u jame.

Gradnja hrama je počela u junu 1999. godine kada su uz blagoslov vladike Grigorija osveštani temelji

.Knjiga svjedoči  o izgradnji manastirskog kompleksa u Danićima koji je kako autori  kažu „postao duhovna vertikala Hercegovine“ ali i o Vojvodi Bogdanu  i sveštenomučeniku Petru Zimonjiću,  istoriji sela Danića i životu zadužbinara. Autori knjige ističu da zadužbinari nisu samo gradili Hram već je i hram gradio njih.  Publikacija „Hram Svetog Petra Zimonjića“ ostaje kao trajno svjedočanstvo jednog vremena i naroda, ispunjava zavjet i čuva od zaborava lik i djelo počivšeg prote Rada Zelenovića.