Prikupljeno 109 doza krvi u akciji UDDK „Gacko“

U organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Gacko“ juče je održana uspješna akcija darivanja krvi u okviru koje je prikupljeno  109 doza krvi, a pregledano je 157 dobrovoljnih davalaca. Akcija je održana u saradnji sa transfuziološkim službama bolnica u Foči i Nevesinju.

Udruženje organizuje dvije redovne akcije tokom godine, ovo je bila prva, a druga je planirana za avgust. Predsjednik UDDK „Gacko“ Miroslav Vuković ističe da se rado odazivaju i na pozive drugih društava širom RS, Srbije i CG, tako da tokom godine učestvuju na oko 16-17 akcija.

„Prošle godine naše Udruženje je dalo 519 doza krvi“, kaže Vuković. Važno je reći da im se mogu obratiti svi građani Gacka ukoliko im je potrebna dragocjena tečnost, bez obzira u kom kliničkom centru se liječe. Među davaocima je sve više mladih ljudi i pripadnica ljepšeg pola.

Načelnica Transfuziološke službe u Bolnici Foča dr Senka Milić kaže da je prezadovoljna odzivom i načinom organizacije u Gacku. Takođe naglašava da sa ovim udruženjem imaju jednu od najboljih saradnji jer se u prosjeku da 100 i više doza krvi, što je ogroman broj u odnosu na broj stanovnika.

Dr Milić ističe da je u Staroj Hercegovini trend davalaštva krvi pozitivan i da je sada u prosjeku oko 2% na hiljadu stanovnika, a ići će se na 3% , što bi bilo najidealnije za davalaštvo.