Prikupljeno rekordnih 100 doza krvi

U akciji darivanja krvi, koja je održana danas u OŠ „Sveti Sava“ u organizaciji UDDK „Gacko“, prikupljeno je 100 doza krvi.

Akcija je organizovana u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi trebinjske bolnice,a već u prvim satima,dugi redovi onih koji su čekali da daju krv,najavljivali su uspješnu akciju.

U prvih dva sata akcije darivanja krvi,prijavilo se više od 70 ljudi,a prema riječima organizatora,od tog broja samo je jedna osoba zbog zdravstvenih razloga morala da odustane od ovog humanog gesta. Na kraju, epilog je bio prijavljen 131 davalac,a zeleno svjetlo od doktora da daju  „kapi života“ dobilo je,kao što smo rekli,tačno njih 100 .

Predsjednik UDDK „Gacko“ Miroslav Vuković kaže da udruženje koje postoji dvije godine,sada broji 260 članova, a velikim uspjehom smatra to što je među njima 50-60 novih davalaca krvi.Današnja akcija je pokazala da se i pripadnice ljepšeg pola sve češće odlučuju na ovaj korak.

Društvo raste,a posebno treba istaći mlade,kojih je sve više među onima kojima je biti human, prioritet u životu.Studenti Milica Pušara i Branko Čabrilo,kažu da učestvuju,osim u Gacku i u akcijama u gradovima u kojima studiraju,Beogradu i Banja Luci i ističu veliku predanost Hercegovaca u ovakvim humanim dešavanjima,gdje god se nalazili.

Ovo je druga ovogodišnja akcija koju organizuje pomenuto udruženje,ali njihovi članovi su učestvovali i na 7-8 akcija širom RS,kao i na nedavnoj akciji u Plužinama ,u Crnoj Gori.Zahvaljujući tome građani Gacka imaju obezbijeđene doze krvi u bolnicama u RS,BiH,Srbiji i Crnoj Gori.

UDDK Gacko UDKK Gacko 1