Priprema ogreva u Gacku

Gacko je jedna od opština u Republici Srpskoj koja nema gradsku toplanu pa su građani prinuđeni da se sami snalaze za ogrijev.Iako grijna sezona zvanično počinje 15.oktobra,u našem gradu već u septembru zadime prvi dimnjaci,jer na 960 m nadmorske visine ima dana kada živa u termometru ne prelazi  12 stepeni.

Domaćini  do kraja ljeta uglavnom obezbijede ogrev  a  pored ostalih priprema za zimu i spremanja đaka za školu, to nije nimalo zanemariva stavka u kućnom budžetu.

Metar kubni ogrevnog drveta prve klase na panju  iznosi  35,10  KM potvrdio je Dragan Nenadić,poslovođa na uzgoju i zaštiti u Šumskoj upravi u Gacku,  a kupci sami obezbjeđuju prevoz.Za stan od 80 kvadrata potrebno je oko 10  kubnih metara drva za jednu zimu ili dvije trećine prosječne plate u Republici Srpskoj.

Nemali broj građana grije se  i na gatački crni ugalj a kako su nam rekli nadležni u Rudniku cijene su ostale nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu i tona košta 77,20 KM.

Da bi se zagrijao stan od 80 kvadrata potrošiće se  oko 8 tona što sa prevozom iznosi koliko i izdvajanje za drva.

Zbog visoke cijene električne energije malo građana se odlučuje za ovakav način zagrijavanja svojih domova.

Posljednjih godina sve je popularniji i pelet kao ogrev koji je, kako kažu oni koji su prešli na ovaj vid grijanjai najlakši, ali je za tonu potrebno platiti od  260 do 450 maraka  zavisno od potražnje i doba godine kada se kupuje. Procjenjuje se da oko 5 tona zagrijava 80 kvadrata stambenog prostora u toku jedne zime.Pelet nije moguće kupiti na području Gacka pa se više kupaca odlučuje na zajednički prevoz najčešće iz Mostara ili Foče.

Zavisno od dubine džepa naši sugrađani biraju za svoja domaćistva najpovoljniji način grijanja ali kako god ogrev se mora obezbijediti jer grejna sezona u našem gradu traje i po sedam mjeseci.