Priprema ogrijeva u Gacku

Gacko je jedna od opština u Republici Srpskoj koja nema gradsku toplanu pa su građani prinuđeni da se sami snalaze za ogrijev.Iako grijna sezona zvanično počinje 15.oktobra,u našem gradu već u septembru zadime prvi dimnjaci,jer na 960 m nadmorske visine ima dana kada živa u termometru ne prelazi 10 stepeni.
Domaćini do kraja ljeta uglavnom obezbijede ogrijev a pored ostalih priprema za zimu i spremanja đaka za školu, to nije nimalo zanemariva stavka u kućnom budžetu.
Metar kubni ogrijevnog drveta prve klase iznosi 63 marke bez PDV,a druge klase 52 marke bez PDV,rekao je za naš radio Viktor Grković,šef Šumske uprave Gacko.Cijena drva u šumi na panju je 30 maraka plus PDV a kupci sami obezbjeđuju prevoz.Za stan od 80 kvadrata potrebno je oko 10 kubnih metara drva za jednu zimu ili dvije trećine prosječne plate u Republici Srpskoj.
Nemali broj građana grije se na i na gatački crni ugalj a kako su nam rekli nadležni u Rudniku cijene su ostale nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu i tona košta 70,20 maraka. Isporuka će početi u drugoj polovini septembra.
Da bi se zagrijao stan od 80 kvadrata potrošiće se oko 8 tona što sa prevozom iznosi koliko i izdvajanje za drva.
Zbog visoke cijene električne energije malo građana se odlučuje za ovakav način zagrijavanja svojih domova.
Posljednjih godina sve je popularniji i pelet kao ogrijev koji je, kako kažu oni koji su prešli na ovaj vid grijanja,i najlakši ali je za tonu potrebno platiti oko 260 maraka a 5 tona zagrijava 80 kvadrata stambenog prostora u toku jedne zime.Pelet nije moguće kupiti na području Gacka pa se više kupaca odlučuje na zajednički prevoz najčešće iz Mostara ili Foče.
Zavisno od dubine džepa naši sugrađani biraju za svoja domaćistva najpovoljniji način grijanja ali kako god ogrijev se mora obezbijediti jer grijna sezona u našem gradu traje i po sedam mjeseci.