Промоција књиге „Страдање Срба чапљинског краја у Првом свјетском рату“ аутора Марка Гојачића

Синоћ је у читаоници Народне библиотеке уприличена промоција књиге „Страдање Срба чапљинског краја у Првом свјетском рату“ аутора,   јереја  чапљинског Марка Гојачића. Темељ  књиге   су записи  проте  Васа Медана  првог  чапљинског  свештеника  од 1896 до 1921 године.Како је истако  јереј Гојачић  свештеник Васо Медан био је својевремeно један од најугледнијих чапљинских Срба, радио је на културном , просвјетном плану и духовном уздизању српског народа.Подигао је Храм Христовог вазнесења у самој Чапљини у чијој је порти  сахрањен 1921 године.

 Према његовим ријечима записи свештеника Медана  су свједочанство  о тешком времену за српски народ   у Чапљини и околним мјестима нарочито послије Сарајевског атентара  када је почео терор над српским живљем и пљачка овдашњих  богатих и угледних српских домаћина а тада је тешко оштећен  и нови православни храм у Чапљини.За све вријеме рата угледни Срби из Чапљине  међу којима је био и свештеник Васо Медан суђени су на  велеиздајничком процесу  протов   аустроуграске монархије. Васо Медан је  на Бањалучком процесу  који је вођен против 156  српских интелектуалаца , свештеника и учитеља  осуђен на 6 година робије од стране Аустроугарске али је помилован 1917. године када се вратио у Чапљину  гдје   је до смрти служио.

Књига је значајна  зато што посједује  извјештаје, оригинална документа  и изворе  које смо пустили да сами причају , ништа није измишљено  већ је остављено читаоцу да сам доноси суд  о људима и догађајима закључио је протојерј  Гојачић и изразио захвалност свима који су му помогли да ова књига угледа свјетлост дана а прије свих архиву БиХ.

Иначе промоција књиге„Страдање Срба чапљинског краја у Првом свјетском рату“ је дио програма Гатачког културног љета који  организује ОО Просвјете Гацко.Програм је употпуњен  наступом  младог гуслара Мијајла Елеза.

Тонски прилог…