Promovisan roman “ Znameniti Rusi u srbskoj istoriji“

Opštinski odbor Prosvjete u petak 27.maja organizovao je promociju knjige „Znameniti Rusi u srbskoj istoriji“-autora Ranka Gojkovića.

„Mi živimo u vrijeme kada se mnogi pitaju šta su nam to Rusi pomogli u našoj istoriji. Knjiga autora Ranka Gojkovića daje nam odgovor na to pitanje“,istako je istoričar Milan Savić.
„Veza između  dva naroda je neraskidiva, a autor ovom  knjigom želi da je još više učvrsti i u prvi plan stavlja pravoslavnu religiju kao glavnu stvaralačku i društvenu snagu i Rusa i Srba. Dvanaest izabranih je samo personifikacija hiljade i hiljade Rusa koji su pomogli Srbima“ rekao  je Savić

Kao solidan poznavalac ruske i srpske istorije i kulture, Ranko Gojković je i u prvoj knjizi“ Znameniti Srbi u ruskoj istoriji“ i u ovoj drugoj „Znameniti Rusi u srbskoj istoriji“ ukazao na vjekovne veze dva naroda. Mistične veze između Srba i Rusa građene su vjekovima. U vreme tatarsko-mongolskog pohoda na Rusiju, moćna Srbija u doba Nemanjića pomagala je na sve načine ruski narod. Tako je pad Vizantije i Srpskog carstva izazvao priliv talasa graditelja i uopšte kulturnih srpskih stvaralaca u Rusiji. Isto tako, posle Oktobarske revolucije elita ruskih arhitekata i umjetnika nalazila je utočište u Srbiji istovremeno doprinoseći razvoju i jačanju duhovnih veza i kulture ruskog i srpskog naroda. Na promociji autor je upoznao prisutne sa  12 ličnosti iz ruske istorije koje je izabrao.Između ostalih tu su učitelj Maksim Suvorov,Nikolaj Nikolajevič Rajevski,Knez Grigorij Trubecki i Sergej Nikolajevič Smirenov .

Program su upotpunili učenici Srednjoškolskog centra“Pero Slijepčević“stihovima i recitacijama na ruskom jeziku.

Ranko Gojković je pravoslavni publicista i prevodilac sa ruskog na srpski i sa srpskog na ruski jezik. Do sada je preveo više od 20 knjiga i stotine tekstova. Stalni je saradnik pravoslavno-patriotskog portala “ Ruska narodna linija“ iz Petrograda i geopolitičko-analitičkog sajta “Fond strateške kulture“ iz Moskve. Rođen je u Gacku 1967.godine.

 

20160527_190924 20160527_191201 20160527_193015