Promovisana knjiga „Nevesinjska brigada u ratu 1992.-1995.“

Knjiga  „Nevesinjska brigada u ratu 1992 -1995.godine“,autora pukovnika u penziji Zorana Janjića,predstavljena je sinoć gatačkoj publici u Domu kulture,a u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i Boračke organizacije iz Gacka.

O knjizi su pored autora govorili i Zoran Pejanović,jedan od komandanata Hercegovačkog korpusa i Milenko Avdalović,učesnik,svjedok  i novinar Radio Nevesinja tokom ratnih dešavanja.

U ime Gatačke brigade i Boračke organizacije prisutnima se obratio Siniša Boljanović,prisjećajući se ratnih dešavanja i zajedničkih akcija Gačana i Nevesinjaca,kada se kod boraca osjećalo zajedništvo,uzajamna sigurnost,snaga i vjerovanje da će jedni drugima priteći u pomoć kad god je potrebno.Prema riječima Boljanovića,ono što posebno krasi Nevesinjsku brigadu su I i II Mitrovdanska ofanziva ,veličanstvene bitke izvojevane u jesen 1992 i 1994.godine po kojima su njeni borci postali čuveni i potvrdili nepobjedivost i nepokolebljivost srpskog vojnika.

O knjizi pukovnika Janjića  je rekao-„Pukovnik Janjić se u izradi ove knjige oslanja na sve relevantne starješine,komandante,komandire,borce i svjedoči o onome što se desilo,pa naša djeca neće učiti neistinitu i iskrivljenu istoriju.“

Autor knjige,ratni komandant,načelnik štaba Nevesinjske brigade,pukovnik u penziji Zoran Janjić ,godinama je prikupljao istorijsku građu i sve objedinio u knjigu kojom je istakao važnost Nevesinjske brigade  ali i Hercegovačkog korpusa,čiji su pripadnici hrabro i odlučno stali na branik otadžbine.

„U ovoj knjizi su prikazani primjeri za ugled,hrabrost,čojstvo,junaštvo,dobročinstvo,visprenost boraca ,snalaženje u teškim situacijama komandanata ali i ponašanja koja ne služe na ugled kao što su izdaja,defetizam,kukavičluk .Buduće generacije treba to da znaju kako im se ne bi desilo da ponavljaju greške koje smo mi eventualno činili“-rekao je između ostalog  Janjić.

Čuvene bitke Nevesinjske brigade opjevane su u mnogim pjesmama,a jedna od njih mogla se čuti i sinoć na promociji  ove knjige,autora Obrena Govedarice,čije je stihove uz gusle otpjevao narodni guslar Nikola Bošković.

Na kraju dodajmo  i da su knjigu Nevesinjska brigada u ratu 1992.-1995.  na poklon dobili pripadnici porodica poginulih boraca ,koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske,a za sve čitaoce knjiga se nalazi u slobodnoj prodaji.