Прослављена храмовна слава у Автовцу-Свети Василије Тврдошки и Острошки

Jуче је уз присуство вјерника прослављена слава храма Светог Василија Тврдошког и Острошког у Автовцу.

Свету литургију служио је парох Друге гатачке парохије Александар Гајић, уз саслужење пароха Друге невесињске парохије Славка Лаловића, автовачког свештеника Миодрага Вртикапе, ђакона Јакше Окиљевића и Александра Црногорца.

Након литургије услиједила је свечана литија, а потом и ломљење славског колача у порти храма, уз присуство представника локалне власти и привредног живота наше општине.

„Када се одредимо као дјеца Светога Саве и Светога Василија, наш ток животне ријеке има смисао, наш пут има смисао и службу, као и ово сабрање“, рекао је том приликом  свештеник Гајић.

Мјештане Автовца и све вјернике који су присуствовали свечаности, пригодном здравицом поздравио је и свештеник Славко Лаловић.

Истакао је да је храм додатно уређен набавком нових звона и да је примјетна брига мјештана о Храму Светог Василија Тврдошког и Острошког.

 „Ово је херцеговачки храм посвећен Светом Василију који је родом из Херцеговине, а осветио га је 1907. године још један Херцеговац, Свети Петар Зимоњић. Тиме је наша обавеза већа, да овдје долазимо и храм украшавамо, рекао је Лаловић.

Честитајући празник, вјерном народу обратио се и начелник општине Гацко Огњен Милинковић

 „Драга браћо и сестре, данас смо се окупили у име Господа Бога да прославимо Светог Василија Острошког, да му се помолимо, а да се он пред самим Богом помоли за све нас, за напредак у Херцеговини, за свеколико српство и православље“, рекао је Милинковић.

Присутне су поздравили и гуслари Никола Бошковић, Момир Авдаловић и Божидар Шупић уз пригодне пјесме.

Због епидемиолошке ситуације, културно умјетнички дио програма ове године је изостао, а свечаност је настављена уз скромно послужење у порти Храма.