Proslavljena slava i osveštan konak manastira Svetog Jovana Kronštatskog na Koritima

U prisustvu velikog broja vjernika, te predstavnika političkog i kulturnog života  Gacka i Bileće, manastir Svetog Jovana Kronštatskog na Koritima proslavio je u petak 14. juna svoju krsnu slavu Svetog Jovana Kronštatskog.Svetu liturgiju služili su sveštenstvo naše eparhije, a potom je osveštan i novoizgrađeni konak manastira.

„Blagodarimo Bogu što nas je ovdje danas okupio i zahvaljujemo mati-igumaniji Hristini koja je čudo napravila. I ona poput Jovana Kronštatskog svjedoči da ne postoje granice kada čovjek ima vjeru i volju“, istako je u prigodnoj besjedi gatački paroh Velemir Kovač.

Igumanija manastira na Koritima je mati Hristina.

Mati Hristina rodila se 1937. godine baš ovdje u Koritima, kao Milojka Kurdulija. Trideset godina kasnije sa porodicom se preselila u Smederevo, a 1970. u 33. godini krišom je pobjegla od kuće i zamonašila se u manastiru Manasija.

U manastiru Manasija, gdje je provela deset godina, bilo joj je lijepo, ali mati Hristina je tamo neprestano čeznula i patila za Hercegovinom sa željom da se jednog dana vrati na Korita.

Želja joj se i ostvarila i evo došao je dan i kad je osvještan i konak manastira. O životnom putu mati Hristine, njenoj čežnji  da se vrati u Hercegovinu i o tome kako je sagrađen manastir  pričaćemo neki drugi put, a na ovaj dan bila je preplavljenama emocijama.

Na Koritima je tog dana zapjevana i naša hercegovačka ganga , a čule su se i zdravice.

Slijedi tonski prilog: