РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ПРОСВЈЕТИНУ СТИПЕНДИЈУ „ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ”У ШКОЛСКОЈ И АКАДЕМСКОЈ 2022/2023. ГОДИНИ

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета” – Градски одбор Мостар расписало је конкурс за додјелу Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић” за ученике основних и средњих школа и студенте у школској и академској 2022/2023. години са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Конкурс је отворен од  15. октобра до 15. новембра 2022. годинеи може се пронаћи на

сајту СПКД „Просвјета“  на адреси www.prosvjetamostar.org, а све додатне информације могу се добити путем електронске поште на мејл stipendija@prosvjetamostar.org

Стипендије ће бити додијељене у сљедећим износима: за ученике од 6. до 9. разреда основне школе – 500,00 КМ; за ученике од 1. до 4. разреда средње школе – 700,00 КМ; за редовне студенте1. године студија – 800 КМ; за остале редовне студенте и студенте постдипломских студија – 1.000,00 КМ.

Традиција стипендирања у „Просвјети“стара је колико и наше Друштво, које је 1902. основано управо с циљем стипендирања ђака, а Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић“ обновљена је прије седам година. За то кратко вријеме израсла је у највећи стипендијси фонд у Херцеговини, јер је прошле године 150 ученика и студената добило стипендије и награде.

У протеклих шест година укупно смо додјелили 358 стипендија и прикупили 163.689 евра.

Међу Просвјетиним стипендистима некада су били: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, а данас је европска шампионка у пливању Лана Пудар, као и најмлађи доктор медицине у Републици Српској Сава Милојевић и још на десетине сјаних младих људи.

Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић” до сада је подржана од 127 донатора, Мостараца, Херцеговаца и њихових пријатеља и заснована је искључиво на приватним донацијама људи.

Основни мотив овог пројекта је подстицање образовања и успјеха садашњих и будућих генерација у Херцеговини и окупљање стипендиста око најважнијих животних вриједности.