Remont TE Gacko teče po planu

Redovni  godišnji remont postrojenja  TE Gacko   koji je počeo 1. aprila  se odvija  po planu i završen je značajan dio  poslova – saznajemo od  izvršnog direktora za proizvodnju električne energije i razvoj TE Borivoja Vujičića.

Prema riječima Vujičića završen je kapitalni remont turbonapojne pumpe i ventilatora dima  a instalisana je i dodatna oprema na sistemu pneumatskog transporta pepela  što će uticati na   pouzdaniji  rad elektrofilterskog  postrojenja.

Na poslovima remonta   su angažovani radnici ovog kolektiva dok će specijalističke poslove  obaviti stručnjaci iz Rusije, Ukrajine, Češke i Finske.

Rermontni radovi će koštati oko  8 700 000  maraka, od čega su investicije  3 miliona 700 hiljada maraka, rezervni  dijelovi i materijal  2 miliona  200  hiljada maraka.  Značajan dio novca će biti utrošen na  radove i usluge na specijalističkim poslovima. Vujičić nije mogao precizirati koliko novca će biti izdvojeno iz vlastitih sredstava, odnosno  koliko otpada na kreditno zaduženje.

Iako je bilo planirano da remont traje četrdeset dana,  tj do 10 maja, po svemu sudeći, biće okončan nekoliko dana ranije. Kako ističe Vujičić,  hidraulična proba  cijevog sistema će uslijediti već od 27. aprila  a priključenje na mrežu se može očekivati  1. maja.

Ostvarenje plana proizvodnje u prvom kvartalu ove godine daje za pravo da se posle remonta očekuje  dobra pogonska spremnost i  pouzdanost rada postrojenja.

Inače elektroenergetskim bilansom je predviđeno da TE Gacko u ovoj godini proizvede  1560 Gwh električne energije.

bora