Rudnik pod kontrolom – kvarovi na elektro i vodovodnoj mreži

Situacija u Rudniku Gacko je pod kontrolom. Zbog enormnih količina kišnih padavina  prethodnog dana i noći  na odbrani  kopa  od površinskih voda bilo je angažovano oko 200 radnika i sva raspoloživa mehanizacija. Problem rudarima su stvarali i jaki udari olujnog vjetra.  Obustavljeni su radovi otkrivke a eksploatacija uglja se vrši kontinuirano.

Jutro u Gacku je osvanulo oblačno sa slabim snježnim pokrivačem. I vjetar se utišao ali  je nevrijeme ostavilo posljedice na vodovodnoj i elektro mreži.

Zbog kvara na 10- kilovoltnom dalekovodu Gacko – Fojnica  bez  struje su od juče potrošači iz Fojnice i svih sela gatačke površi. Nevrijeme je srušilo nekoliko stubova  niskonaponske mreže.

Ekipe Elektro Gacka od jutros su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Pucanje glavne vodovodne cijevi u rejonu Lazarića  bez vode je ostavilo potrošače iz  Lipnika, Samobora, Gareve, Dobrelja, Stepena, Danića, Pržina, Pustog  polja i Kule. Ogromne količine oborinskih voda i vode koja je iscurila prilikom pucanja cijevi ne dozvoljavaju radnicima  „Vodovoda“  da pristupe mjestu na kojem se nalazi kvar pa nije realno očekivati da će se vodosnabdijevanje normalizovati tokom današnjeg dana.

Podsjećamo da je u Gacku tokom protekla tri dana palo više od 200 litara kiše po metru kvadratnom.