Savjetovanje za gatačke pčelare

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi , Područna jedinica Trebinje u saradnji sa  Udruženjem pčelara naše opštine  juče je organizovao     savjetovanje za pčelare   na temu – Proljećni razvoj i pripreme  pčelinjih društava   za glavnu pašu….

Predavanje je  u punoj sali SO-e Gacko  održao  i inženjer agronomije iz Trebinja  Radivoje Maksimovic .   Iako još mlad pčelar i poljoprivredni stručnjak u velikoj mjeri je zaslužan za dobru organizaciju i razvoj pčelarstva u Hercegovini, kao i osnivanje Pčelarske zadruge “Žalfija” sa sjedištem u Trebinju  i kako sam kaže   trenutno ima oko 400  košnica.

Podsjetimo, u Srpskoj se pčelarstvom bavi oko 4.000 pčelara, koji imaju ukupno 150.000 košnica.

Domaći pčelari muku muče  sa  neorganizovanim otkupom i  patvorenim medom, sumnjivog kvaliteta    koji se u velikim količinama  pojavljuje na   policama domaćih marketa  i  za koji se,  zbog pristupačnih cijena,    kupci odlučuju  radije nego za naš   hercegovački med visokog kvaliteta… I prekomjerni uvoz meda, kako je naglasio Maksimović  guši domaću proizvodnju.    Zbog toga je potrebno  raditi na brendiranju i zaštiti geografskog porijekla  pčelinjih proizvoda . Finansijski podsticaji  Ministarstva poljoprivrede RS    za pčelarski sektor   od   četiri   marke i pedeset   pfeninga  po  košnici su   nedovoljnii. Neophodno je takođe, tvrdi Maksimović,   pružiti podršku i firmama koje se bave otkupom meda.

Gatački pčelari su imali priliku da čuju bezbroj korisnih savjeta  koji se tiču proljećnih radova u pčelinjaku  a posebno   zaštite pčelinjaka koju je    potrebno    obaviti  krajem zimskog perioda  kako bi održali pčelinja društva  zdravim i spremnim za predstojeću  glavnu pašu  budući da su   pčelinjaci  kod kojih nije izvršena  adekvatna prihrana   ove  zime ugroženi ekstremno niskim januarskim temperaturama.

 

Juče je u opštinskoj sali   održano i savjetovanje za  proizvođače mlijeka  koji su od strane otkupljivača  upozoreni  na  nestandardni kvalietet mlijeka.  U pitanju je povećan broj mikroorganizama i somatskih ćelija u sirovom mlijeku zbog čega  poljoprivrednici  gube premiju Ministrastva poljoprivrede.

Olga Vidaćić –    viši  stručni saradnik za  pružanje  usluga u poljoprivredi     objasnila je   gatačkim    stočarima  kako da poboljšaju  higijenu  muže i proizvodnje , kao i kvalitet   sirovog   mlijeka bez upotrebe antibiotika.