Сидикат РиТЕ Гацко:Колективни уговор за раднике је сигурност у примањима

Данас је у Управној  згради Р и ТЕ Гацко одржан Збор радника овог предузећа, а повод је једнострано отказивање Колективног уговора од стране Електропривреде РС  од  прије десетак дана, тачније 3. новембра.

„Колективни уговор за раднике значи сигурност у платама и да неће доћи до смањења примања. Ми све активности проводимо у складу са закључцима из Бањалуке гдје је на састанку синдикалних одбора договорено да се повуче одлука о отказивању Колективног уговора као и неминовност повећања примања у Електропривреди. Отказивањем Колективног уговора Електропривреда је позвала народ на улицу“, рекао је Жељко Тепавчевић, предсједник Синдикалне организације РиТЕ Гацко.

Тепавчевић наглашава  је Термоелектрана први пут од постанка стала због недостатка угља и да се поставља питање  да ли ће се моћи обезбиједити довољне количине угља иако је менаџмент предузећа оптимистичан.

„Радници очекују да очувамо Колективни уговор који штити њихова права јер ако се он распакује, права се доводе у питање“, каже Љубо Супић, предсједник Скупштине Синдикалне организације РиТЕ Гацко.

Супић је категоричан да права радника морају бити регулисана законом и да се радници не могу везивати за ничију ријеч.