Средњошколци обиљежили страдање Срба на подручју Гацка у Другом свјетском рату

Ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко под менторством професорице Даринке Иванишевић у суботу 29. априла у Дому културе у Гацку организовали су пригодан програм поводом његовања културе сјећања и обиљежавања страдања Срба на територији наше општине током Другог свјетског рата.

„Ми смо хтјели да на један другачији и потпуно нови начин обиљежимо страдање Срба на подручју Гацка“ , истакао је испред Савјета ученика СШЦ-а Огњен Бошковић.

Свештеник Саша Којовић је нагласио да је наша будућност загарантована и од Господа Бога благословена  све док будемо имали омладину као што је ова која зна шта треба памтити.

Програм је отпочео наступом црквеног хора „Света Јелена Анжујска“. Гимназијалке Катарина Говедарица и Јана Прстојевић припремиле су рецитал из пјесме Обрена Говедарице „Корићка јама“.

Уз струне гусала  Придворицу је опјевао народни гуслар Никола Бошковић.

За одличан сценарио за овај изузетно емотиван драмски комад у извођењу ученика СШЦ-а најзаслужнији је Огњен Бошковић, који је уједно био водитељ и наратор програма. Обухваћена су страдања на Љесковом Дубу, Изгорима, Дражљеву, Добрељима, те убиство Новке Радмиловић у Голији. Страхоту људском разуму несхватљивих  злочина дочарали су средњошколци: Вук Николић, Миленко Бумбић, Његош Милидраг, Сара и Јана Додер, Наталија Гојковић, Јана Антељ, Јана Суботић, Маријана Тепавчевић, Јелена Тепавчевић, Марија Бабић, Милена Милићевић, Андреа Јањић, Урош Старовић и Нађа Супић.

Порука потомака са свих стратишта је јединствена: Срадалих предака увијек  ће сјећати, опроштај је ту, али се злочин никада неће заборавити.

Слиједи тонски прилог: