Свечана Академија поводом Дана Републике Српске

Поводом 9. јануара Дана Републике Српске и 30 година њеног постојања у сали Парохијског дома у Гацку је уприличена свечана Академија под називом „Завјет, слобода, опстанак“ а  у организацији Општине Гацко.  Академији   је претходило полагање вијенца  на споменик Круна гатачким јунацима у центру Гацка а у спомен – соби су прислужене свијеће.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић  у свом обраћању„ између осталог је рекао  „Највећу захвалност дугујемо борцима који су своје животе уградили у темеље ове државе и тако учинили да ми данaс овдје живимо у слободи и да сами одлучујемо о својој будућности.“

На  свечаној Академији су говорили и  члан Асоцијације стваралаца Републике Српске и предсједник Скупштине општине Гацко, Рајко Паповић, те  предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине, Слободан Илић, и професор Алексије Гргур.

Најбоље радове, по оцјени стручног жирија, на  „Просвјетином“  конкурсу „Моја Република Српска“ прочитали су средњошколци Огњен Бошковић и Маја Матковић. Награђен је и рад трећепласиране ученице Јане Антељ.

Програм су употпунили  чланови хора „Света Јелена Анжујска „ и народни гуслар Никола Бошковић.