Свечаном Академијом отворен 25. Научни скуп историчара

Свечаном академијом и додјелом награде „Владимир Ћоровић“синоћ је у Гацку отворен 25. Научни скуп историчара.

 Данас и сутра ће Гацко ће бити сјециште еминентних имена из области историје.

„Ћоровићеве сусрете“ синоћ је отворио начелник општине Гацко Огњен Милинковић истакавши да су Гацко и Херцеговина простор слободе мали по броју становника, а велики  по својој историји.

Присутне је поздравио и предсједник Организационог одбора  25. Научног скупа историчара Радомир Вучковић.

Жири у саставу проф. др Милош Ковић, проф. др Радмило Пекић и проф.  др Боривоје Милошевић одлучио је да награда Владимир Ћоровић буде додијељена књизи „Свети краљ Милутин“ у издању издавачке куће Светог манастира Хиландара.

Члан жирија проф. др Радмило Пекић образлажући одлуку жирија истакао је да од прошлогодишњег окупљања у српској историографији није се појавило ништа  што би се могло упоредити са овом књигом. По његовим ријечима књига спада у капитална дјела посвећена  великој теми и личности, краљу Милутину, који је обиљежио златно доба српске историје.

Уредници награђене књиге су Смиља Маријановић Душанић, Даница Поповић, а  синоћ је у Гацку био и трећи уредник Срђан Пириватрић.

Општинску награду и повељу Општине и Просвјете директору издавачке куће „Задужбина Светог манастира Хиландара“ уручили су начелник Огњен Милинковић и потпредсједник општинског одбора Просвјете Радомир Вучковић.

Тема 25. Научног скупа историчара је „Знаменити Херцеговци кроз историју“.

У име Матице српске на синошњој академији говорио је проф. др Јован Делић нагласивши да је задатак Матице да брине о Србима гдје год да су, језику и култури и да их окупља у своје окриље.

Синоћ је на свечаној академији представљен и Зборник о Ленки Дунђерски, која је спона општина Гацко и Србобран.

О великој љубави Ленке Дунђерски и Лазе Костића говорили су и гости из Србобрана а програм је припремио директор Дома културе Дејан Корцеба.

Пјесник из Србобрана Горан Благојевић надахнуто је говорио о овој великој љубави.

Добитник награде Ленкин прстен Благоје Баковић донио је стихове пјесме „Пуна је тишина“.

Монодраму о Ленки и Лази изнијели су глумци позоришта у Новом саду Јована Радовановић и Ервин Харџимуртезић.

У културно умјетничком дијелу програма учествовали су и гуслар Ненад Ивковић и црквени хор „Света Јелена Анжујска“.

Организатори Ћоровићевих сусрета су СПКД „Просвјета“ ОО Гацко, покровитељ Општина Гацко, РиТЕ Гацко, Општина Никшић и Антикорозија Гацко.