У Добрељима одржан помен парастос и сјећање на невино страдале жртве

Поводом осамдесет и једне године од страдања, данас је у Добрељима служен помен парастос за тридесет и девет мјештана, убијених од припадника Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона.

Покољ се догодио се у зору 4. априла 1942. године, а страдали су углавном старци, жене и дјеца.

На достојно спомен-обиљежје ове жртве чекале су скоро 50 година.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић је истакао да је покољ који се десио у Добрељима и осталим херцеговачким мјестима превазишао ријеч злочин, већ да се слободно може рећи да је то био сатански чин.

Представник потомака жртава и један од најзаслужнијих за изградњу споменика у Добрељима Раденко Тодоровић је нагласио да своје претке нећемо заборавити зато што су имали чист образ, разборит разум и нису продавали вјеру за вечеру.

Историјски час о злочинима на овим просторима одржао је професор историје у СШЦ „Перо Слијепчевић“ Никола Томановић.

Данашњем помену у Добрељима присуствовали су и ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко. На челу са професорицом Анђелином Никчевић припремили су пригодни рецитал, а средњошколац Вук Николић, један од потомака жртава злочина, био је посебно инспирисан када је у питању сјећање на овај стравичан злочин.

Након парастоса, вијенце на споменик невино пострадалим жртвама положили су представници породица жртава, Општине Гацко и Борачке организације Гацко.

Слиједи тонски прилог: