У Добром пољу парастосом борцима Гатачке бригаде оживљено сјећање на јунаке

Јуче, у недјељу 9. јуна 2024. године служен је парастос за 17 бораца Гатачке бригаде ВРС, погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату на Калиновачко-трновском ратишту.

Помен погинулим српским јунацима из Гацка служио је парох из Трнова Његослав Јелисић уз пригодну бесједу након парастоса.

Код породица погинулих, али и свих присутних који су се сабрали на Добром пољу, видјела се и понека суза, али прије свега и понос, што су баш на овом светом мјесту, бранећи отаџбину и сваки педаљ земље и територије, положили оно највредније а то је живот.

Без историје не можемо ићи напријед ,јер морамо знати ко су нам били преци, сјећати се и још важније не заборавити јунаке који су живот оставили на бојном пољу.

Историјски час у Добром пољу, одржао је професор историје Милан Савић. Присутнима су се обратили и предсједник Борачке организације Алекса Слијепчевић и начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

„Када сам размишљао шта рећи овдје, онда у једном моменту долази ми мисао, можда је овдје најбоље ћутати. Све су ових 17 имена рекли, али гледајући нашу дугу историју, које је уствари како рече један историчар дуго кретање између клања и орања, морамо да се подсјећамо и да кажемо пар ријечи“, истакао је Милинковић.

Савић је нагласио да је Гатачка бригада прошла 12 различитих ратишта у двадесет пет наврата, од тога највише је провела на Калиновачко-трновском ратишту, гдје је била ангажована у 9 наврата у вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата од 1992-1995.године.

У оквиру пројекта Култура сјећања и памћења, ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка су одговарали на питање, јесмо ли ми заиста достојни добропољског крста. Са ученицима је радила и спремала их проф. Анђелина Никчевић.

Борачка организација Гацко захваљује се општини Калиновик за помоћ у организацији догађаја који је важан за нашу историју, истичу организатори.

Комплетан тонски запис пратићете данас у програму Радио Гацка од 13 часова и на сајту Радио Гацка….