U Gacku nema trihineloze

Sezona svinjokolja u Gacku polako se privodi kraju. U Veterinarskoj stanici  potvrdili su nam da ove godine nije bilo slučajeva uzoraka  svinjskog mesa iz domaćeg uzgoja zaraženog trihinelozom.

Broj divljih svinja koje su uloveljene na gatačkom području i kod kojih je utvrđena trihineloza je u porastu, kažu u Veterinarskoj stanici. Samo u mjesecu novembru imali su dva takva slučaja.

Evidentno je, takođe, da se sve manje ljudi odlučuje na uzgoj svinja u sopstvenoj režiji, a većina naših sugrađana zimnicu kupuje u mesnicama ili putem Sindikata Rudnika i termoelektrane i Opštine koji nude plaćanje na više mjesečnih rata.

I u veterinarskoj ambulanti „Milićević“ nije bilo uzoraka svinjskog mesa zaraženog trihinelozom, potvrdio nam je vlasnik Kosta Milićević.

Broj pregledanih uzoraka u ovoj ambulanti na nivou je prošlogodišnjeg. U poslednjih pet godina u ambulanti “Milićević“nisu imali uzoraka zaraženih trihinelom, a samtraju da je za to zaslužna redovna sistematska deratizacija koja se uredno provodi u našoj opštini.

Pregled svinjskog mesa na trihinelozu u veterinarskim ambulantama košta 8 KM.