У Гацку одржана 46. Регионална сточна изложба

 У  Гацку је данас одржана  46. Регионална сточна изложба приплодних грла говеда, оваца, свиња, коња  као и изложба паса свих раса. Најатрактивнији дио је свакако борба бикова – Гатачка корида. Осим гатачких,   најбоља  грла су изложили и сточари из сусједних херцеговачких општина. У име организатора, Општине Гацко   присутнима се обратио и изложбу званично прогласио отвореном начелник  Гацка  –  Огњен Милинковић.

Доцент доктор Јелена Никитовић из Института за генетичке ресурсе Бања Лука  и изразила задовољство што се оваква манифестација већ 46. пут одржава у Гацку.

„Задовољство ми је и велика част што сам ове године  предсједник комисије за оцјену говеда нагласивши да је у питању  највећа  регионална сточна изложба у РС.

 Општина Гацко је обезбиједила награде за набоља грла у износу од 13. 950 КМ. Дистрибутер сточне хране „Симовић комерц“ и ове као и претходне године је додијелио  ваучере за  1000 кг сточне хране.

 У  области говедарства је додијељено 36 награда, из овчарства 18, док је за најбоља грла коња додијељено 11 награда. Пет власника је награђено у области свињогојства.  Три власника паса су такође, добила новчане награде. За гатачку кориду награда је припала власнику  Тому Самарџићу из Билеће у борби великих бикова. Када је у питању узгој говеда, оваца и коња  већина награда  је отишла у руке гатачких сточара.

Комисија  није имала примједбе на организацију  сточне изложбе. Оцијењено је и да су  сва изложена грла су  у доброј кондицији, ухрањена и припремљена за изложбу.  У категорији говедарства посебно су запажене  јунице и краве у раси гатачко говече до 10 година старости. Предност је дата грлима која  су имала преко 90 % аутохтоности расе гатачко говече.

 И грла оваца су оцијењена као добра без обзира на сушно љето а заступљене су расе праменка и оплемењена праменка различитих сојева- рекли су из стручне комисије за оцјену грла.

Најатрактивнији дио изложбе  свакако је Гатачка корида а ове године су учествовала 3 бика тежине преко 700 кг.

Рецимо на крају да су покровитељи ове манифестације  Општина Гацко, Земљорадничка задруга Гацко и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.