У Гацку представљена књига „Шематизам Епархије ЗХиП“

У недјељу 27. фебруара у Парохијском дому у Гацку представљена је књига „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске“ која је припремана од 2018. у спомен на 800 година постојања наше Епархије.

О књизи су говорили историчар Милан Никчевић, који је аутор уводног текста о Црквеној општини Гацко и главни уредник, парох мостарски Радивоје Круљ.

Присутне је поздравио и старјешина Храма Свете Тројице у Гацку Велимир Ковач и рекао да ово дјело представља први том планиране петотомне монографије Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Други том говориће о историји Епархије, а биће објављен у текућој години. У наредним наћи ће се прилози из историје, лексикон и библиографија.

Говорећи о првом тому Круљ је rekao да се у овом Шематизму налазе осим биографија владика, по први пут, и информације о вјероучитељима из XIX вијека, организацији вјеронауке у вријеме комунизма и сл.

Нагласио је да је прошло скоро 100 година од објављивања последњег Шематизма Епархије.

Шематизам у ствари представља основне податке из живота једне епархије, рекао је Никчевић и изразио вјеровање да ће ово дјело у неком будућем времену ширити поглед истраживачима.

Осим протојереја Круља, редакцију чине и епископ Димитрије, игуман Манастира Завала Василије Копитић и игуман манастира Тврдош Сава Мирић. Рецезенти су др Милан Гулић, др Драга Мастиловић и др Милош Ивановић.

Представљање је употпунио Хор „Света Јелена Анжујска“ који је извео пјесму „Кол’ко снаге хумска земља има“.