У Гацку промовисана књига „Одликовани и унапријеђени   југословенски војници у отаџбини 1941-1945 године“.

У суботу је у сали Парохијског дома промовисана књига „Одликовани и унапријеђени   југословенски војници у отаџбини 1941-1945 године“.

Богато илустрована са стотинама ратних фотографија и оригиналних наредби  о унапређењу и одликовању, књига представља до сада највећи регистар  једне трагично заборављене генерације  и споменицу те безгробне војске.

Књига је уједно прво издање  новооснованог  Института историјских наука Универзитетета у Источном Сарајеву са сједиштем у Палама.

Како је у уводној ријечи рекао професор историје Милан Никчевић аутори Дејан Ђерић и Верољуб  Малетић, улажући огроман труд и напор, сакупили су 10.000 имена бораца из готово свих јединица под командом генерала Михајловића међу којима је преко 400 имена из Команде Источне Босне и Херецеговине,  а од којих је 76 наших Гачана.

На промоцији је истакнуто да је равногорски покрет била одлично организована и јака војна сила. Пензионисани пуковник Драган Крсмановић, магистар историје и  виши архивиста, каже „да је након рата у овој земљи учињено све да се затру сјећања на њих, све је учињено да они нестану, није било документа и књига о њима, нема их у уџбеницима, једино су остали у нашим сјећањима“.

„Књига је својеврсни споменик  о овим људима, наш циљ је био да докажемо  да је ово регуларна војска која није признала капитаулацију, што и није тешко доказати, а не покрет отпора како су им импутирали“, нагласио је Верољуб Малетић. Доказ томе су и ова признања која су се вршила по првилима војске Краљевине Југославије…

Како је на промоцији рекао Дејан Ђерић књига је настала као плод дугогодишњег архивског и теренског рада. „За књигу сам издвојио само моје Ужичане и људе са Златибора“. Он је навео да је књизи желио да да  већи значај, па је објавио са коаутором  Верољубом  Малетићем.

Ђерић је истакао да је са Гацком имао добру сарадњу у припреми књиге и похвалио изградњу споменика ЈВУО у нашем граду.

За организацију промоције побринули су се Општина Гацко и Општинска борачка организација. Програм је употпуњен и наступом народног гуслара Војина Тепавчевића.

Послушајте тонски прилог…