U Gacku se od raka leči 207 pacijenata. 33 novoobolela od početka godine

Oktobar je mesec koji je posvećen borbi protiv raka, pre svega raka dojke. Ono sa čime se porodice i oboleli od ove bolesti suočavaju svakog dana, za širu javnost je tema koju razmatra sporadično.

Budući da je broj obolelih u porastu, veoma je važno da se priča o prevenciji isto kao i o podršci onima koji prolaze kroz neizvestan, dugotrajan i na momente težak put ka izlečenju.

I ovlašan pogled na skromnu statistiku ukazuje na to da broj obolelih raste i u Gacku.

Prema podacima iz Doma zdravlja u ovoj godini su registrovana 33 novoobolela od raka čime je premašen broj za prošlu godinu koji je iznosio 31. U 2021. U našoj opštini kancer je dijagnostikovan kod 26 osoba.

U evidenciji Doma zdravlja “Prof. dr Savo Bumbić“ od različitih vrsta kancera se trenutno leči 207 sugrađana. Najviše je pacijenata kod kojih je dijagnostikovan rak debelog creva- njih 7. Sledi rak dojke- 5 slučajeva, prostate i mokraćne bešike- po četiri i bubrega i pluća- po 3.

Lečenje je neizvesno, a ključno je vreme. Ukoliko se na vreme otkrije, proces izlečenja je lakši, a ishod izvesniji.

U ovoj godini je bitku sa kancerom već izgubilo 6 naših sugrađana.

Da ih što više iz ove borbe izađe kao poberdnik bitna je i prevencija. Način života, ishrana i mnoštvo drugih faktora.

Iako u penziji dr Zlatan Ivković prati zdravstveno stanje u našoj opštini. Ističe da je evidentan porast broja obolelih, da je u Gacku broj znatno iznad statističkog proseka, ali da je i terapija napredovala.

dr Zlatan Ivković

Više pojedinosti u tonskom zapisu: