У Гацку завршен 25. Научни скуп историчара

Промоцијом “Просвјетиних“ издања  у сали Парохијског дома у Данићима завршен је 25. Научни скуп историчара. Промовисан је  Зборник радова са овогодишњег Научног скупа. Тема је била „Знаменити Херцеговци кроз историју“. У Зборнику је засупљено 13 радова од којих је 10 оригиналних и 3 прегледна научна рада.

 Представљен је и  Зборник радова са прошлогодишњих Ћоровићевих сусрета „Српска проза данас“, посвећен Мирославу Тохољу, једном од добитника награде „Светозар Ћоровић“ за роман „Звона за Тројицу“

 О Зборнику је говорио академик  проф. др Јован Делић.О књижевном дјелу Мирослава Тохоља објављено је више од стотину студија, приказа и осврта у којима се из различитих аспеката указује на његове стилске, темaтске и структуралне особености а у Зборнику су, како је нагласио Делић, заступљени радови 17 аутора.

Најновији 79. по реду број часописа са књижевност и културу „Нова Зора „ представио је главни и одговорни уредник проф. др Милош Ковачевић. Он је подсјетио на чињеницу да је први број „Нове зоре“ угледао свјетлост дана у априлу 2004. године. Овај часопис представља ризницу свега што чини српску културу. „Наредне године, када се обиљежава 20 година постојања овог часописа репрезентативно ћемо представити  сва издања“, рекао је проф. Ковачевић.Поклоници лијепе ријечи имају прилику да прочитају значајан број радова стваралаца из Србије, Републике Српске, Црне Горе и осталих простора на којима живе Срби.

„То су радови професора, књижевника, научника, новинара, ликовних и музичких критичара“- нагласио је проф. Ковачевић

Промоцији „Просвјетиних“ издања су, уз историчаре, присуствовали и пјесници и прозни писци , учесници Ћоровићевих сусрета у Билећи па је програм употпуњен и стиховима које су говорили пјесникиња из Никшића Милица Бакрач и наш пјесник Сретен Видаковић.

Претходно су историчари и писци посјетили манастир Св. Патра Зимоњића, етно музеј и библиотеку у згради Парохијског дома.