У суботу служен помен у цркви Воздвижења Часног Крста на Дражљеву

Спомен црква свим страдалим из села Дражљево од стране комуниста освештана је 2017.године. Страдали су на свиреп начин, без основе, истичу мјештани, јер су само бранили кућна огњишта.

Тежина злочина није у броју погубљених, већ у монструозности и чињеници да су страдали од комшијске руке, подпомогнуте црногорским крвницима.

Према свједочењима било је око 300 партизана на шачицу мјештана, опкољених у селу.

Црква је освештана 5. августа те 2017-те, па се тако сваке године даје помен и врши служба почетком августа, а како каже свештеник Друге гатачке парохије Велимир Ковач, ове године се традиционално окупљање у Дражљеву поклопило са обиљежавањем страдања у Пребиловцима и доњој Херцеговини (6.август 1942).

Ковач истиче да је црква посвећена прије свега страдалницима са Дражљева, а највише их је страдало 1. априла 1942. године, када је на мјесту поред кога је црква подигнута, стријељан највећи број, а укупно њих 17.

На двије плоче које се налазе у цркви уписано је 34 имена, од тога двојице мјештана погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, док су остали страдали током Другог свјетског рата.

Од стране комшија потомогнутих партизанским јединицама из Црне Горе укупно је у општини Гацко убијено 577 Срба. Централно обиљежје овим мученицима, је у завршној фази изградње и налази се у порти старе цркве Свете Тројице у Гацку.

Ови људи до сада нису имали споменик, а самим тим пријетио им је потпуни заборав…Више у разговору са оцем Велимиром Ковачем.