U toku je sanacija šume kod „Košute“

Vetar je krajem februara naneo velike štete kulturi crnog bora na lokalitetu Košuta, nedaleko od magistralnog puta Gacko-Bileća. Direktna šteta se procenjuje na oko 50 hiljada maraka, dok je indirektna mnogo veća, istakao je Zoran Jovanović, šef Šumske uprave Gacko

Vetar koji je krajem februara duvao brzinom oko 100 km/h je oborio 974 stabla i naneo štetu na oko 10 odsto površine šume koja se prostire na 16,5 hektara.

Jovanović ističe da je ovaj objekat od velike važnosti kako za Šumsko gazdinstvo, tako i za lokalnu zajednicu.

„Unutar Košute su evidentirana 10+ stabla, odnosno to su najbolja stabla koja donose seme kao reproduktivni materijal za proizvodnju sadnog materijala. To je veoma važan projekat i sa šumarskog aspekta, ali i kao izletište i rekreativni centar“, naglasio je Jovanović i dodao da projekat sanacije vodi profesor Velibor Blagojević iz Banja Luke.

U toku je prvi deo sanacije, uklanjanje oborenih stabala, koje će trajati desetak dana. Potom će se vršiti pošumljavanje.

Jovanović je apelovao na stanovnike da ne pale vatru na otvorenom jer nanose veliku štetu šumskom fondu koji je ovde siromašan, pa ga sa posebnom pažnjom moramo čuvati.

Opširnije u tonskom prilogu: