Усвојен буџет Општине Гацко за 2022. годину

На самом почетку засједања, предложени дневни ред од 18 тачака   претрпио је измјене . Начелник општине,   Огњен Милинковић  је ради дораде предложио  повлачење тачака Приједлог  Програма коришћења средстава концесионе  накнаде за коришћење  електроенергетских објеката остварених по основу  Закона  о концесијама  и  Приједлога  плана  капиталних   улагања  за 2022.годину, што је скупштинска већина усвојила. Приједлог  одборника  Сава Старовића  из СДС-а  о  заказивању  тематске  сједнице  Скупштине на којој би се разматрале последице рада РиТЕ усљед загађења животне средине  није уврштен у дневни ред.

 Приједлог  одборнице СДС-а  Јелице Бјековић да се скину тачке дневног реда :Приједлог буџета општине за 2022.годину, Приједлог плана  капиталних   улагања  за 2022.годину (повучена на иницијативу начелника)  и Иницијатива за изналажење простора за шалтер салу – није добио потребну подршку.

Приједлози одборника Радоице Антуновића: Доношење закључка о одржавању тематске сједнице на тему екологија и Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана – измјена дијела регулационог плана „Барица“, такође нису уврштени у дневни ред.

На приједлог одборника СНСД-а Синише Шуковића тачка: Закључак о смањењу плата функционерима, одборницима , начелницима одјељења и служби и секретара СО Гацко, уврштена је у дневни ред.

Након што је усвојила записника са Осме редовне сједнице, Скупштина општине Гацко донијела је закључак о смањењу плате функционерима, одборницима, начелницима одјељења и служби и секретара СО Гацко у висини до 10 посто, а овом одлуком су изузети одборници који немају стално запослење. Скупштина је задужила надлежно одјељење и кабинет начелника за реализацију овог закључка до наредног скупштинског засједања, односно до дана достављања материјала одборницима.

Начелник општине Огњен Милинковић презентовао је одборницима реализоване пројекте чији је инвеститор општина:

„Пројекат доградње вртића вриједности 175.000 КМ  скоро је завршен. Реконструисано је гријање у Дому здравља вриједности 100.000 КМ.  Завршено је асфалтирање путева у Грачаници и према Дражљеву вриједности 196.500 КМ и улице Алексе Јакшића вриједности 51.300 КМ. За пројекат уређења трга Саве Владиславића уговорено је 361.376 КМ, завршено је до сада око 40 % радова”, рекао је Милинковић.

Уз то, он је навео и да су санације на водоводној мрежи довеле до уштеде више од 5000 кубика воде на мјесечном нивоу, те да су у току активности на санацији локалних путева у неколико мјесних заједница.

Такође, казао је да су у току радови на изградњи трафостанице у пословној зони Канал, као и на регулацији бујичног потока „Беротина“.

Приједлог буџета општине Гацко за 2022.годину одборницима је презентовао в.д. начелника за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоје Бољановић. Према његовим ријечима Буџет за наредну годину износи 12 милиона 572 хиљаде марака. Порески приходи су планирани у износу 5 милиона 470 хиљада марака а непорески 5 милиона 628 хиљада марака. У структури пореских приход  најзначајнији су индиректни порези и планирани су у износу 4 милиона 400 хиљаде марака док у непореским приходима  најзначајнију ставку  чини тзв. „рударска рента“ и износи 4.8 милиона марака.

За капиталне инвестиције у наредној години, према ријечима Бољановића, планирано је  1 милион 746 хиљада марака.

Прихваћен је амандман шефа Клуба одборника СНСД Петра Марковића да се са ставке – текући грантови непрофитним субјектима , суфинансирање за пројектне активности по РеЛОаД пројекту- у износу  120 хиљада марака,  50 хиљада марака усмјери спортским и омладинским организацијама и удружењима. Одборници  скупштинске већине  нису прихватили амандман Клуба одборника СДС да се средства у износу од 10 хиљада марака  намијењена општинском Удружењу ветерана Војске Републике Српске  усмјере општинској Борачкој организацији.

Приједлог буџета општине Гацко за наредну годину усвојен је гласовима позиције. На исти начин је усвојен и  Приједлог одлуке о извршењу буџета  за 2022. годину.

Једногласно је усвојена иницијатива  за оснивање правног лица из области аграра, а предсједник Скупштине Рајко Паповић образложио је ову иницијативу потребом да се, у општини у којој је пољопривреда стратешки ресурс,  активности пољопривредне задруге подигну на виши ниво  као и да се у читавом овом сектору отворе шире могућности. Такође, Паповић је истакао да ће бити сачувана радна мјеста запослених у пољопривредној задрузи, као и да би оснивањем овог правног лица била отворена и нова радна мјеста.

Начелник Огњен Милинковић истакао је да је општина Гацко у 2021. По први пут ушла у пројекат заштите и генотипизације гатачког говечета, као и да ће у будућности један од стратештих фокуса ове општинске управе бити очување и развој пољопривредне производње.

Једногласно су усвојени и Приједлог плана утрошка средстава по основу накнада  од пожара за 2022. Годину и Приједлог програма заједничке комуналне потрошње за 2022. годину.

Образлажући иницијативу за изналажење простора за шалтер салу, предсједник СО Рајко Паповић казао је да је Гацко једна од ријетких општина у Републици Српској која нема простор за ову намјену. Одборник СПС-а Саша Шкиљевић предложио је да се у случају куповине простора ангажује судски вјештак, као и да се отварање општинске шалтер-сале реализује у року од 6 мјесеци од дана објављивања одлуке о усвајању иницијативе у Службеном гласнику. Иницијатива за изналажење простора за шалтер салу  усвојена је  са 10 гласова „за“ и 6 гласова „против“.

Једногласно су усвојени:  Приједлог Одлуке о висини вриједности непокретности на подручју општине Гацко, по зонама, за потребе утврђивања пореза на непокретности за 2022. годину;Приједлог Одлуке о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Гацко; Приједлог Одлуке о приватизацији станова у својини Општине Гацко; Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана – измјена дијела регулационог плана „Барица“;Приједлог Одлуке о расписивању поновног Огласа за избор и именовање два члана Општинске изборне комисије општине Гацко; Приједлог Програма рада Скупштине општине Гацко за 2022. годину.

Такође, Приједлог Одлуке о условима, поступку и висини финансијске подршке за склапање брака, новорођено дијете, суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње и неинвазивног пронаталитетног теста подржали су сви одборници.

По овој одлуци висина финансијске подршке за склапање брака, као и у претходном периоду, износи 500 КМ. Висина финансијске подршке за прво и друго дијете износи 300 КМ. Висина финансијске подршке за за поступак вантјелесне оплодње износи 4.000 КМ.

Прихваћени су закључци одборнице Христине Зиројевић да се у буџету изнађе простор за повећање средстава  за треће дијете са 500 КМ на 1000 КМ  и за четврто дијете са 700 КМ на 1000 КМ, као и да се помјерити старосну границу за финансирање вантјелесне оплодње са 42 године на 45, те да се у буџету изнађу средства  за сношење трошкова у потпуности цијене теста за труднице старије од 35 година и труднице са генетским оптерећењем.

Уз ову одлуку прихваћен је и амандман одборника Радоице Антуновића, везано за финансијску подршку за суфинансирање набавке уџбеника основцима.

У дискусији о Нацрту стратегије развоја општине Гацко одборник ПДП-а Радоица Антуновић похвалио је техничке аспекте овог документа, и истакао да ће о ономе што сматра садржинским недостацима говорити на  јавној расправи.

Потпредсједник СО Василије Лажетић истакао је да је Нацрт радни документ који је предмет усаглашавања, те позвао све одборнике да се укључе у јавну расправу.

„На нама је да се укључимо, дамо допринос и својим приједлозима овај документ учинимо бољим и квалитетнијим “ – истакао је Лажетић.

 Нацрт стратегије прихваћен је једногласно.

Девето скупштинско засиједање завршено је одборничким питањима.